Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Željana Zovko u Dnevniku HTV-a: Europski put BiH je jedini put

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je sudjelovao na sjednici Europskoga parlamenta. Tijekom rasprave o budućnosti EU-a rekao je kako se Hrvatska nada pozitivnim odlukama kako bismo 1. siječnja mogli biti dio i eurozone i šengenskog prostora. Potporu je premijer dao kandidaturi za članstvo Ukrajine, a pozvao je da se slična odluka uskoro donese i za BiH. O ozračju u Bruxellesu u Dnevniku HTV-a govorila je europarlamentarka Željana Zovko.

Potpora proširenju EU-a unije bitno se promijenila nakon početka rata u Ukrajini, potvrdila je u Dnevniku HTV-a zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Vlada velika solidarnost i potpora kandidaturi Ukrajine budući da ona prolazi svoje najteže razdoblje. S takvim je ratom bila suočena i Hrvatska, kad joj je negirano postojanje.

Odgovarajući na pitanje o zemljama koje su već dugo u tzv. ‘europskoj čekaonici’ i bili Bosna i Hercegovina mogla dobiti ubrzanog pristupa Uniji kazala je kako je premijer jasno rekao da Hrvatska bila i ostala snažno uz BiH, ali uz jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

– Hrvatski narod je najmanji narod i bez obzira na njegovu veličinu ne može se dovesti u poziciju da su njegova prava ukinuta. Tako je premijer još jednom snažno podcrtao kako u BiH treba doći do promjene izbornog zakona koji je nepravedan prema hrvatskome narodu u BiH i da Hrvatska s delegacijom HDZ-a stoji iza kandidature BiH u Uniji. Europski put je jedini put, a Hrvati povezuju BiH s Europom, kazala je.

Zastupnici lijevog spektra nameću nerealne situacije – jugoslavizacija

Dodala je kako su europski zastupnici upoznati sa sigurnosnim pitanjima vezano za BiH koja je u Bruxellesu došla na temu vezano za moguće prelijevanje sukoba i štetnog utjecaja na BiH.

– Zastupnici pučana su od početka podržavali BiH na temelju Daytonsko-pariškog sporazuma. Podržali su i izglasali put BiH, a to je put federalizma i jednakopravnosti. U zadnjih nekoliko godina

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: