Srijeda, 22 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

ŽELJEZNIČARI S BORONGAJA: Život u najljepšem naselju zagrebačke periferije: ‘Imali smo prvo golf igralište 1931., Davis cup…’

Monografija “Od Željezničke kolonije do Ravnica” čiji je autor Antonio Jurčev čisti je “sentiš”. Autor donosi biografiju Maksimirskih naselja kroz rekonstrukciju povijesti nastanka naselja, društvenog života uz mnoštvo pronađenih starih i novijih fotografija, što sve skupa, a naročito dio o Željezničkoj koloniji, danas izgleda nestvarno idilično.

 

Današnji prostor kvarta Maksimirska naselja nastao je spajanjem više samostalnih povijesnih cjelina: Željezničke kolonije zapadno od Hondlove i Brkljačićeve ulice, Ravnica istočno od potoka Bliznec, tadašnjih Maksimirskih naselja između njih, Svetica na zapadu i Fakultetskog dobra na sjeveru.

– Ovaj dio grada je najtradicionalniji sportsko-rekreacijski kvart u Hrvatskoj. Imali smo prvo golf igralište 1931., Sokolski stadion 1933., odigran je i Davis cup 1927., potom je sagrađen nacionalni nogometni stadion – nabraja Antonio Jurčev, ravnatelj lokalne škole OŠ Antuna Gustava Matoša, i sam dijete te gradske četvrti.

Ipak, duša monografije priča je o Željezničkoj koloniji koja je nastala početkom prošlog stoljeća na prostoru današnjeg kvarta.

 

– U Zagreb stiže željeznica, grad se naglo širi i raste industrija. Dolazi do potrebe za novim radničkim naseljima. Željeznička kolonija bila je prvo takvo naselje podignuto u istočnom dijelu grada – kaže Antonio Jurčev.

KUĆE U NIZU

S otkupom crkvenih imanja u ravničarskom predjelu od Zagrebačke biskupije iza 1876. nastaje preduvjet za izgradnju i naseljavanje istočnog dijela periferije Zagreba. Gradnja naselja Željeznička kolonija započela je na ravnici koja se prostirala južno do Maksimirske ceste. “Sjeverozapadno od naselja, od 1912., bilo je smješteno HAŠK-ovo nogometno igralište, a iza njegove zapadne tribine nalazio se samostan i sirotište Antunovac. Istočne granice naselja 1930. godine protezale su se do Brkljačićeve i Hondlove ulice. Iza

Izvor vijesti

Slični postovi: