Srijeda, 17 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Žigman za HTV o gubicima mirovinskih fondova: Nema povrata onima koji su sad pred mirovinom

Ruska agresija na Ukrajinu, energetska kriza i pandemija snažno su utjecale na rezultate mirovinskih fondova u ovoj godini, pa su sve tri kategorije ostvarile gubitak za svoje članove. Najmanji gubici su u kategoriji A, koja je inače najrizičnija, a koja je izgubila malo manje od 3% svoje vrijednosti. U kategoriji B, u kojoj se nalazi gotovo 90% građana, izgubljeno je 4% uplata, dok je najlošiji rezultat u kategoriji C. U njoj su uglavnom građani pred umirovljenjem, a ta je kategorija zabilježila godišnji pad od 6%.

O rezultatima ulaganja mirovinskih fondova, o čemu ovise i naše mirovine, u Dnevniku je govorio Ante Žigman predsjednik Uprave HANFA-e.

Od 2008. zabilježen je prvi gubitak mirovinskih fondova, Žigman je rekao da su mirovinski fondovi, kada je prvi put bila velika recesija financijska kriza 2008. izgubili 12%, ove godine se gubitak kreće od 4%-5%.

– Radi se o nekih 5 do 6 mlrd kn koje nisu ove godine uspjeli mirovinski fondovi zaraditi svojim članovima, rekao je.

Naglasio je da mirovinski fondovi nisu u tome usamljeni, postoji i niz drugih fondova unutar Europe koji imaju veći pad, a među fondovima postoji i razlika – nisu svi jednako pali.

Oni najrizičniji su najmanje izgubili, pojasnio je da se radi o tome da su oni imali mnogo otvoreniju mogućnost za investiranje i ulaženje u neke pozicije koje omogućuju i rizična ulaganja, ali koja su se u određenom razdoblju pokazala kao manje problematičnima.

Na pitanje hoće li se gubici nastaviti u idućoj godini, kaže da ne bi rekao da se za sljedeću godinu očekuje značajni pad na tržištu, ono je već sada počelo pokazivati određene znakove oporavka.

– Puno se toga na svjetskom tržištu dogodilo što je tijekom ove godine očistilo tržite, dodao je.

Smatra da se ovaj gubitak od 5, 6 mlrd kn može nadoknaditi,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: