Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

“Zlatna zora” proglašena zločinačkom i zabranjena

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

07. 10. 2020.   prije 3 sata

Nakon višegodišnjeg suđenja atenski sud proglasio je čelnika grčke neonacističke skupine “Zlatna zora” krivim za “upravljanje i pripadnost zločinačkoj organizaciji” te zabranio – nekoć jednu od najjačih stranki u zemlji.

Osnivač i stranački čelnik Nikolaos Michaloliakos i šestorica njegovih suradnika proglašeni su krivima za vođenje zločinačke organizacije. Pristaša Zlatne zore Jorgos Rupakijas odgovoran je za ubojstvo ljevičarskog pjevača hip-hopa. Za zavjeru i napade na migrante osuđeno je još 15 članova te stranke.

Povremena naguravanja prosvjednika nezadovoljnih duljinom dosuđenih presuda i policije završavala su sukobima. Premijer Kyriakos Mitsotakis poručuje: “Politička je dimenzija presude to što je pobijedila demokracija i izbacila nacističku stranku iz parlamenta.”

Zlatna zora osnovana je sredinom osamdesetih. Glorificirala je nacizam, poricala holokaust. Iako su odbacivali optužbe da su neonacistički pokret, učestalim maltretiranjem političkih neistomišljenika i migranata to su samo potvrđivali.

U vrijeme velike financijske krize koja je Grčku bacila na koljena, Zlatna zora doživjela je vrhunac osvojivši na izborima čak 18 zastupničkih mjesta.  Suđenje koje danas završava pridonijelo je tomu da na lanjskim izborima stranka nije uspijela proći izborni prag.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: