Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Cerada protiv tuče

Cerada protiv tuče u posljednje vrijeme je sve češći odabir vozača koji svoje automobile ostavljaju na otvorenom. Razlog je što smo zadnjih godina svjedoci sve više nevremena koje je popraćeno sa tučom koja može poprilično oštetiti lim automobila. Popravci autobila oštećenog tučom su skupi pa se mnogi odlučuju upravo za kupovinu cerade. Osim tuče, cerade tako mogu zaštititi automobil i od snijega, smole ili pada grana sa stabla.

No, svi proizvođači također naglašavaju da cerada nije potpuno sigurno rješenje. Ukoliko se radi o velikom nevremenu i jakoj tuči, postoji mogućnost da cerada neće u potpunosti zaštititi automobil i da je moguće da će se vidjeti tragovi na limu. Ali u svakom slučaju, šteta će biti puno manja nego da je automobil izložen tuči bez ikakve zaštite.

Materijali izrade

Cerade mogu biti izrađene od više materijala, ali najčešće su one koje u sebi imaju deblji sloj komprimirane pjene. Sa gornje strane obično još imaju i dodatni deblji sloj kako bi posebno štitili krov, vjetrobransko i stražnje staklo, haubu i gepek. Bez obzira od kojeg je materijala izrađena, svaka cerada je nepropusna.
Cerada protiv tuče

Veličine i postavljanje

Dolaze u nekoliko veličina, a kako bi bili sigurni da će odgovarati našem automobilu, najbolje je izmjeriti dužinu između prednjeg i stražnjeg branika i tako izabrati. Mnogi prodavači također imaju i podatke o dimenziji većine vozila pa lako mogu odrediti koja nam je veličina potrebna.

Postavljanje je također vrlo jednostavno, a vrši se pomoću elestičnih traka koje se pričvršćuju na automobil. Neki modeli još na vrhu imaju otvore koji služe za strujanje zraka. No, ukoliko auto planiramo ostaviti pokriven duže vrijeme, preporučljivo je da se barem svakih 15ak dana skine cerade kako bi se auto provjetrio.

Preporučljivo je, da se cerada protiv tuče postavi na automobil samo ukoliko je potpuno suh kako ne bi ostali tragovi na limu nakon što se skine.

Cijene

Na tržištu danas ima cerada od različitih proizvođača i različitog raspona cijena, ovisno o veličini. Tako već za nekih 500tinjak kuna možemo kupiti kvalitetnu ceradu. Taj iznos možda u početku izgleda velik, ali ukoliko nas samo jednom zaštiti od tuče, kupovina je bila isplativa. Jer popravak automobila kod nekog servisera nakon što je oštećen od tuče bi nas stajao puno više.

Slični postovi: