Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Cijev za zalijevanje koja vrt čini zelenim

Toplije vrijeme početak je sezone sadnje i obrađivanja vrta za svakog poljoprivrednika, bez obzira radi li se o profesionalcu ili hobistu. Pa iako u vrtu većim dijelom godine ima posla, bilo da se radi o pripremi zemlje za novu sezonu ili obogaćivanju prije sadnje, aktivan rad u vrtu počinje dolaskom toplijeg vremena, kada je zemlja već pripremljena za sadnju.

Iako su plodovi vrta najveće veselja svakom poljoprivredniku, prije dozrijevanja pred vama stoji mnogo posla i brige za biljke. Jedan od poslova je i zalijevanje koje može biti itekako naporno, ako na dohvat ruke nemate alat, kao što je cijev za zalijevanje, koji će vam pomoći u tom zadatku.

Duljina znači puno

Ovisno o tome kakav vrt imate i gdje se nalazi, na izbor vam se nudi više vrsta cijevi za zalijevanje. Prvo na što morate obratiti pozornost svakako je potrebna dužina. Odabrana dužina ponajviše ovisi o tome koliko je vaš vrt velik te koliko je daleko od izvora vode. Iako koji metar više nikako ne može škoditi, predugačka cijev za zalijevanje može predstavljati problem za pohranu, biti nezgrapna za korištenje, ali također predstavljati i nepotreban trošak.

Cijev za zalijevanje

S druge strane, kod odmjeravanja potrebne duljine uzmite u obzir da duljina cijevi mora biti nešto veća od udaljenosti između izvora vode i najdalje točke koju morate zaliti, kako bi se ostavilo dovoljno prostora za priključak na slavinu i jednostavnije manevriranje cijevi. S obzirom da cijevi za zalijevanje općenito dolaze u nekoliko standardiziranih dužina, generalno se bolje odlučiti za veću duljinu, ako su udaljenost izvora vode i najdalje točke vrlo blizu duljini cijevi za zalijevanje.

Odabir materijala

Osim duljine, još jedan bitan aspekt kada se bira cijev za zalijevanje je i materijal od kojeg je ona načinjena. S jedne strane, tradicionalne PVC cijevi dobar su izbor iz više razloga. One nude dugotrajnost i gotovo su nepoderive. Veoma su fleksibilne i nisu osjetljive na temperaturu te se vrlo teško mogu slučajno oštetiti.

Cijev za zalijevanje

Često su također ojačane dodatcima poput mrežice koja onemogućuje uvijanje i tekstila koji štiti od oštećenja izvana. Ipak, problem kod PVC cijevi predstavlja njihova težina, ali i glomaznost. Čak i prazna, PVC cijev može težiti nekoliko kilograma (ovisno o duljini), a za spremanje PVC cijevi često su potrebni dodatci poput koluta, koji također štite od uvijanja i petljanja cijevi u samu sebe.

Iako su PVC cijevi bolji izbor za veće vrtove i teže uvjete, imate li mali vrt, zalijevanje si možete pojednostaviti cijevima od fleksibilnih materijala. Takve cijevi produžuju se zbog pritiska vode, što pojednostavljuje spremanje kada se njima ne koristite, a ujedno teže manje od PVC cijevi. Ipak, mnogo su manje otporne na bušenje pa ih prilikom korištenja treba paziti.

Navodnjavanje i zalijevanje

Postoji više razloga iz kojih biste se mogli odlučiti da umjesto da koristite cijev za zalijevanje, u vrtu osmislite sustav za navodnjavanje. Nedostatak vremena, velika površina vrta ili kombinacija ova dva faktora često su razlozi zbog kojih se mnogi odlučuju za promjenu. Kod odabira cijevi za zalijevanje koje se koriste za navodnjavanje vrtova proces odabira je nešto drugačiji.

YouTube video

Vrlo je bitno donijeti odluku o tome koji sustav za navodnjavanje ćete dodati u vaš vrt. Općenito, preporučuju se kap-po-kap sustavi koji su najmanje invazivni i omogućuju prirodnije natapanje tla. Nadalje, bitno je pronaći cijev za zalijevanje koja duljinom i promjerom odgovara duljini prostora u koji ćete ju postaviti i protoku vode koji vam je potreban.

Nadalje, kod izbora cijevi za zalijevanje u sustavima za navodnjavanje također je bitno pozornost obratiti i na izdržljivost cijevi, ali i mogućnost rada pod niskim pritiskom vode, koji će uvelike utjecati na štednju vode u vašem vrtu.

Dodatci od pomoći

I na kraju, bez obzira za koju vrstu cijevi za zalijevanje se odlučite kada je pitanju online kupnja opreme za vrt, vrlo bitno je odabrati kvalitetne dodatke, koji će vam maksimalno olakšati zalijevanje. S jedne strane, tu su kolutovi za zamatanje koji su nezaobilazni dodatak kod PVC cijevi za zalijevanje.

Cijev za zalijevanje

Osim onih mobilnih na kotačiće, također se možete odlučiti i za fiksne kolute koji se montiraju na zid. Nadalje, tu su i prskalice, koje raspršuju direktan mlaz vode i omogućuju indirektno zalijevanje. Većinom nude mogućnost nekoliko različitih vrsta mlazova, poput maglice, više manjih mlazova ili jednog jakog mlaza, koje možete mijenjati s obzirom na potrebu. Na kraju, tu su i dodatci poput raspršivača koji su odličan izbor ako je vaša zadaća zalijevanje i uređivanje vrta nešto veće, relativno ravne, površine. Sve što je potrebno je spojiti cijev za zalijevanje na raspršivač i pustiti vodu da teče.

Slični postovi: