Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SSL Certifikat je najsigurniji oblik zaštite podataka

SSL certifikat je danas najpoznatiji web certifikat koji omogućava visoku sigurnost unošenja podataka, bilo privatnih ili financijskih, i tako vam pruža zaštitu protiv zlouporabe.

SSL certifikat je ustvari inteligentno napravljen transportni protokol (TCP/IP) koji sprječava zlouporabu važnih informacija i njihovo prosljeđivanje trećim stranama kojima ti podaci nisu niti bili namijenjeni i koji te podatke žele iskoristiti na štetu korisnika.

SSL protokol načinjen je u obliku informacijskog kanala koji omogućuje slanje važnih informacija i korisničkih podataka putem weba.

Kako SSL certifikat funkcionira i štiti?

SSL protokol kriptira sve unesene podatke i informacije koje je korisnik morao unijeti prilikom plaćanja ili korištenja stranice i to tako da se uneseni podaci prvo kriptiraju, a nakon toga tako zaštićeni prosljeđuju dalje. SSL certifikat i protokol se pokazao izvrsnim rješenjem za internet stranice koje zahtijevaju unošenje svih oblika korisničkih podataka pa i onih povjerljivih. U pitanju su web stranice koje sadrže kontakt forme,a često i e-trgovine u kojima se unose podatci s kreditnih kartica. Obično su u pitanju web stranice koje daju mogućnost kupnje putem interneta ili traže registraciju korisnika za pružanje svoje najbolje usluge.

Kriptiranjem podataka koji se unose na tim stranicama, korisnicima je omogućena “nevidljivost” njihovih osobnih podataka koje su unijeli i zaštita od presretanja i dešifriranja.

Protokol https sada pruža višu razinu sigurnosti

Nedavna promjena što se tiče sigurnosti na webu je promjena http protokola. Ona se dogodila na način da su mnoge web stranice migrirale iz http oblika u https oblik.

Koja je zapravo razlika između http i https protokola?

Http je klasični internetski protokol dok je https sada vezan uz internet adresu koja je zaštićena SSL protokolom. Slovo “s” u “https” je oznaka za tzv. sigurnosni protokol SSL/TLS. Danas se podrazumijeva da je stranica http “ranljivija” internet stranica na kojoj se lakše mogu ukrasti podatci, dok https stranica onemogućuje hakeru otkrivanje osjetljivih financijskih podataka ( podaci za ulogiravanje i pristup računima, šifre korisnika, lozinke, podatci s kreditnih kartica i sl.)

SSL certifikat je Vaša najbolja zaštita

SSL certifikat, osim što podiže razinu sigurnosti vaše web stranice, neposredno osigurava i korisnike vaše stranice te im potvrđuje visoku razinu enkripcije podataka koji će ga zaštititi kao korisnika. Odmah kad ste odlučili gdje čete srediti web hosting odlučite i o tom važnom djelu vaše internetske stranice.

Izdavanje certifikata prepušteno je samo provjerenim tvrtkama

Tvrtke koje izdaju SSL certifikat imaju stroge kriterije izdavanja, pa certifikat ne dodjeljuju olako. Kako bi utvrdile točnost informacija i dodijelile certifikat one prvo utvrđuju točnost informacija i pomno provjeravaju kome izdaju certifikat. U pitanju su stroge procedure koje mogu potrajati neko vrijeme, sve dok ne utvrde točnost informacija i ne utvrde kredibilitet tvrtke. Jedna od najpoznatijih tvrtki koja se bavi SSL certifikatima je GlobaSign i poznato je koliko su visoki standardi izdavanja certifikata u GlobaSign-u.

YouTube video

Ostale SSL certifikat kuće koje su prepoznate kao vrhunski profesionalci jesu  Symantec, Thawte i GeoTrust.

Postoji razlika između SSL certifikata za koju možda ne znate

Iako su u pitanju SSL certifikati, i među njima postoji razlika: od dubine enkripcije pa sve do načina upotrebe. To jednostavnim žargonom znači da su neki certifikati „sigurniji“ od drugih certifikata, i da postoje certifikati koji štite samo glavnu domenu, ali i certifikati koji štite i glavnu domenu i njene poddomene.

Izbor SSL certifikata je individualan, ali morate uzeti u obzir da, bez obzira kakvu web stranicu posjedujete, može doći do zlouporabe korisničkih podataka i da to može biti ozbiljan udarac za vaš posao. Posjedovanje kvalitetnog SSL certifikata koji štiti korisnika do maksimuma nije jeftin izbor, ali je svakako najsigurniji izbor.

Četiri vrste certifikata su najzastupljeniji na webu

Vjerujemo da je sigurnost na internetu i vama iznimno važna, i kao vlasniku stranice i kao korisniku, pa ćemo vas upoznati s četiri načina zaštite stranice pomoću certifikata.

Extended SSL certifikat je najpoznatija vrsta certifikata, zato što pruža najvišu razinu sigurnosti, a dostupan je za sve vrste on-line poslovanja. Ovaj certifikat omogućuje visoku razinu zaštite i vrlo ga je lako prepoznati na stranici: u traci preglednika prikazuje se zelena slika lokota. Internetske trgovine mahom koriste ovaj certifikat jer garantira najveću sigurnost korisnicima koji unose osjetljive financijske podatke.

Organization SSL certifikat nema toliko visoku razinu sigurnosti, ali potvrđuje legitimnost domene. To ipak smanjuje mogućnost zlouporabe jer je domena (i njen vlasnik) već ranije provjerena. Kako bi pružio još više sigurnosti, ovaj certifikat klikom na „Secure Site Seal” daje informacije o organizaciji i dubini enkripcije. Tako sami odlučujete hoćete li i dalje biti korisnik stranice nakon što ste pristupili tim informacijama.

Wildcart certifikati su zapravo dodatni certifikati koji povećavaju sigurnost tako što štite i glavnu domenu i njene poddomene.

Ako tražite sportsku kameru s kojom biste mogli snimati svoje podvodne aktivnosti, sportske podvige, vožnju automobilom ili biciklom vjerojatno ste se susreli sa mnoštvom modela i specifikacija koje vam nimalo ne olakšavaju odabir. Čitajte više …

 

Slični postovi: