Srijeda, 6 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Akumulatori za auto omogućuju rad uređaja u njemu

Jedna od razlika između automobila novije i starije generacije je u količini elektroničkih uređaja koji se u njima nalaze. Stariji automobili imali su dosta mehaničkih uređaja ugrađenih, odnosno za njih nije bila potrebna električna energija za rad. Današnji modeli automobila nakcrani su raznim elektroničkim uređajima, koji omogućuju razne funkcije, no za rad im je potrebna električna energija.

A uređaji koji im to mogu osigurati su automobilski akumulatori. Postoje razne vrste, razni oblici i na sve treba paziti prilikom kupnje, a kako bismo vam olakšali kupnju, pročitajte ovaj članak.

Opće informacijama u auto akumulatorima

Akumulatori za auto zapravo izgledaju poput nešto većih kutija. Na prvi pogled izgledaju vrlo jednostavno, ali zapravo su vrlo složeni. Možemo ih promatrati kao kućište u kojem se nalazi više baterija. Osnovna funkcija auto akumulatora je pohranjivanje elektične energije za kasnije korištenje i osiguravanje napajanja električnom energijom uređaja u automobilu kojima je ona potrebna. 

akumulatori za pohranjivanje elektične energije u autu
Akumulatori su elektrotehnički uređaji za pohranjivanje električne energije u kemijskom obliku. Najvažnija funkcija automobilskog akumulatora je startna. Na naljepnici akumulatora automobila ispisana je startna struja koja se mjeri u amperima (A).

Mogu dolaziti u različitim izvedbama, ali gotovo svi se sastoje od dvije olovne elektrode između kojiih se nalazi elektrolit. To je zapravo 33,5%-tna otopina sumporne kiseline. Taj elektrolit tijekom vremena slabi. A do njegova slabljenja dolazi zbog toga što se na elektrode lijepe naslage sulfata. Zbog toga akumulator za auto gubi svoj prvotni kapacitet i proizvodi sve manje električne energije, a kada mu kapacitet skroz padne, potrebno ga je zamijeniti.

Različite vrste akumulatora

YouTube video
Akumulatori- baterije većeg kapaciteta

Pri kupnji akumulatora za auto, susrest ćete se s raznim pojmovima. Mogu se kupiti u trgovinama u kojima se prodaju autodijelovi.

Slični postovi: