Nedjelja, 4 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

LED rasvjeta je sve popularniji način osvjetljenja

Kada je početkom 20. stoljeća otkrivena LED tehnologija, nitko nije prepoznao njenu kvalitetu i pozabavio se njenim usavršavanjem. Tek na kraju 20. stoljeća je LED tehnologija krenula s pravim razvijanjem i 1993. je stvorena prva LED rasvjeta visoke svjetline. Upravo to je bio početak revolucije u polju rasvjete, jer je LED danas najpopularniji i najbolji oblik rasvjete. Kroz daljnji tekst upoznati ćemo Vas s njenim prednostima i razlozima zbog kojih biste se trebali odlučiti na ovu rasvjetu, ali ćemo i otkriti ima li LED rasvjeta mane.

Što je LED rasvjeta?

Kratica LED označava „led emitting diode“, a to je poluvodički element koji struju propušta u samo jednom smjeru i pomoći električne energije svijetli. LED diode pretvaraju većinu energije u svjetlost i zbog toga troše znatno manje energije za osvjetljenje.

LED rasvjeta u raznim bojama
LED rasvjeta Globo MANGUE 67062-3

Kod klasičnih žarulja sa žarnom niti energija se pretvara u toplinu, te žarna nit emitira svjetlost i zbog toga one troše čak 80% više energije, nego što troši LED rasvjeta. LED tehnologija je vrlo brzo prepoznata kao prava revolucija u polju osvjetljenja i zbog toga je danas postala standard. Koristi se i u auto industriji, no o tome ćemo više napisati na kraju ovog teksta.

Prednosti LED rasvjete 

Zbog niza prednosti u odnosu na dosadašnje oblike osvjetljenja, LED rasvjeta je u kratko vrijeme preuzela tržište. Prva i glavna prednost je znatno dulji vijek trajanja. Očekivani vijek trajanja LED tehnologije je više od 50 tisuća sati, no taj vijek trajanja u stvarnosti je ipak nešto manji.

Prednosti LED rasvjete
LED rasvjeta zidna vanjska lampa STYLE Globo 3201SL

U idealnim uvjetima, LED može trajati toliko, no na vijek trajanja utječe i kvaliteta same žarulje, napajanja, temperature u kojoj se nalazi, vlage ili raznih mehaničkih utjecaja. Osim samog duljeg vijeka trajanja, LED troši i znatno manje električne energije. Već smo kod objašnjenja LED tehnologije napisali princip rada i prednost LED tehnologije, koja većinu energije pretvara direktno u svjetlost. LED troši 80 do 95% manje nego žarulje sa žarnom niti, koje većinu energije pretvaraju u toplinu. Zbog duljeg vijeka trajanja i manje potrošnje energije, LED rasvjeta je izuzetno dobar način za uštedu.

LED rasvjeta u raznim bojama

Još je nekoliko prednosti koje će Vam ukazati na to da je LED rasvjeta stvarno najbolji odabir. U slučaju da Vam je potrebna druga boja rasvjete, LED rasvjetna tijela dolaze u velikom broju vrsta i stilova. One mogu osvijetliti prostor na bezbroj načina i u bezbroj boja, te će neke upravo ovo natjerati na kupnju. Za vrijeme ljetnih dana osjetit ćete prednost i u tome što LED ne proizvode toplinu kao obične žarulje.

YouTube video

Klasične žarulje sa žarnom niti u slučaju paljenja i gašenja mogu pregorjeti, dok na LED ne utječe paljenje i gašenje, te one gotovo odmah dosežu maksimalnu jačinu svjetlosti. Za kraj valja napomenuti i to da su LED svjetla veoma korisna i u mnogim drugim stvarima, osim same LED rasvjete. One se mogu izraditi u vrlo malim dimenzijama i zbog toga ćete ih pronaći i u mobitelima, na mnogim kontrolnim pločama i na raznim drugim mjestima. 

Negativne strane LED tehnologije

U prošlosti su naglu popularnost stekle štedne žarulje i ušteda prilikom njihovog korištenja. Nešto skuplja investicija kupnjom štedne žarulje bi se isplatila, no negativna strana je bila što su na bazi žive, koja je u slučaju doticaja s ljudskim tijelom veoma opasna. LED rasvjeta ispostavila se je kao puno bolji izbor što se i štednje tiče, jer je njen vijek trajanja znatno dulji od klasičnih žarulja, te troše znatno manje energije. Zbog toga nešto skuplja početna investicija za kupnju LED žarulje nije negativna strana, jer će na dugoročno donesti uštedu.

LED žarulje u automobilimaJoš jedna grana koja je objeručke prihvatila LED žarulje je automobilska industrija. Zbog puno boljeg osvjetljenja ceste, te manje potrošnje, H7 LED žarulje postale su jedne od glavnih za svaki noviji automobil. U usporedbi s halogenim sijalicama koje su se prije koristile u automobilima, LED žarulje su prava revolucija. Čak i u slučaju da je Vaš automobil stariji, moguće je da u njega možete postaviti LED rasvjetu, koja će Vam biti pravi preporod za noćne vožnje. Postoje razni modeli, a najpopularnije su H7 žarulje za auto. Prilikom kupnje obratite pažnju da su bez UV zračenja, koje kod farova može uzrokovati tamnjenje. One su nešto skuplje od običnih, no isplate se svake kune.

Slični postovi: