Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Žarulje su dio svakog doma

Pojavom električne energije i svjetlosti, počeo je razvoj i vodiča svjetlosti, odnosno žarulja. U početku je postojao samo jedan tip, dok su se vremenom na tržištu počele pojavljivati razne vrste, od kojih su neke sugerirale i znatne uštede električne energije tijekom korištenja. 

One se danas mogu pronaći i u različitim oblicima – od klasičnih vretenastih pa do onih za LED reflektore i ugradbena rasvjetna tijela. Izbor je velik i svatko mora odlučiti koji oblik mu najviše odgovara.

Neefikasni počeci rasvjete

Nakon Edisonove klasične žarulje, Hanaman i Just su 1903. godine proizveli električnu žarulju s volframom i molbdenom koja je trebala biti štedljivija i učinkovitija od Edisonove. S obzirom na to da je nakon sedam godina njihova postala najprodavanija u SAD-u, smatralo se da je vrlo dobar izbor.

YouTube video
Edisonov svjetlosni revolucionarni izum

Ipak, kasnije je dokazano da njihova žarulja ipak nije bila efikasna jer je tek 5 % energije iskorištavala za osvjetljavanje, dok je ostalih 95 % korišteno na toplinu.

Jače osvjetljavanje prostora

S obzirom na to da se prethodni model nije pokazao efikasnim, razvinene su halogene žarulje, čiji rad se temelji na halogenim plinovima jodu i bromu te volframu. Djelovanjem volframa i halogenih plinova stvarao se tungsten koji se pohranjivao u nit i stvarao svjetlost. S obzirom na to, halogene žarulje imale su puno višu temperaturu od klasičnih, a time su proizvodile i više svjetla. 

Halogene žarulje
Halogene žarulje proizvodile su više svjetla

Ipak, upravo zbog visoke temperature halogene svjetiljke je potrebno držati dalje od zapaljivih materijala kako ne bi došlo do zapaljenja. Iako su imale i svoje nedostatke, one su ipak proizvodile više bijelog svjetla te su za razliku od klasičnih modela imale dulji vijek trajanja.

Korak prema uštedi električne energije

Prije 15-ak godina, najnovije otkriće u svijetu rasvjete bile su fluorescentne i tzv. štedne žarulje (CFL, kompaktno-fluorescentne). Ova vrsta sadržava živu zbog čega je potencijalno opasna za ljude jer može prouzrokovati određene zdravstvene tegobe, iako ne može dovesti do smrti. Fluorescentne žarulje, tzv. neonke danas se najčešće mogu pronaći u uredima, školama, velikim tvrtkama i zgradama jer imaju životni vijek od 9 do 20 000 sati rada. Osim dugog vijeka, one naravno i značajno štede električnu energiju u usporedbi s klasičnim.

Štedne žarulje
Štedne žarulje pružaju sigurnost i pouzdanost

Također, štedne žarulje zbog specifičnog načina rade uvelike smanjuju zagrijavanje prostora zbog čega se štedi i na hlađenju prostora. Isto tako, pružaju sigurnost i pouzdanost kada su u pitanju veći rasvjetni sustavi poput sustava velikih zgrada i kompleksa u vidu smanjenja opterećenja vodova naboja. Ono na što stručnjaci upozoravaju kada je njihova kupnja u pitanju je svakako to da se mora obratiti pažnja na to da se kupuju žarulje pripadajuće snage za grlo na koje se postavlja. A sve kako bi se zadovoljili sigurnosni kriteriji, ali i kako bi mogla pristajati u postojeće rasvjetno tijelo.

Najbolje ulaganje u obliku LED rasvjete

Posljednja novost u svijetu rasvjete je LED rasvjeta koja se temelji na LED diodama koje stvaraju fotone, odnosno svjetlost. Dominantne razlike između klasičnih i LED žarulja su:

  • Viša cijena
  • Znatno duži vijek trajanja (do 30 000 radnih sati)
  • 50 do 90 % manje potrošene električne energije
  • Izostanak spojeva štetnih za ljude i okoliš
  • Bolje osvjetljavanje
  • Postojanje raznih intenziteta i toplina svjetlosti

Iako su LED žarulje značajno skuplje od klasičnih, one su, prema mišljenju brojnih stručnjaka, i dalje puno bolja i efikasnija opcija jer traju dulje što sugerira i manju potrebu za njihovim mijenjanjem. 

Također, LED žarulje se mogu reciklirati te nisu opasne za ljude i okoliš što je također dodatan plus. Osim toga, imaju puno veću snagu od klasičnih zbog čega mogu osvijetliti i veće prostore. Zbog toga ljudi vrlo često kupuju LED reflektore kako bi osvijetlili svoja dvorišta i prilaze.

LED reflektor kao spas za velike prostore

Osvjetljavanje velikih prostora, posebno velikih eksterijera velik je problem brojnih ljudi, no stručnjaci su kreirali rješenja i za njih. Najučinkovitiji se pokazao LED reflektor. Naime, već je poznata velika snaga LED žarulja i njihov vijek trajanja zbog čega se smatraju najboljim odabirom za sve velike prostore i za sve one koji žele iznimno dobro osvjetljavanje. 

LED reflektori danas su jedan od najpopularnijih modela rasvjete pa ih nerijetko može vidjeti kao središnje svjetlo u kuhinjama, blagovaonicama, dnevnim boravcima, hodnicima i kupaonicama. Osim kao središnje rasvjetno tijelo, LED reflektor nerijetko se koristi i kao pomoćno svjetlo, odnosno kao mali reflektor koji fokusirano osvjetljava određeni dio u kući. Ipak, najkorišteniji su svakako za osvjetljavanje dvorišta, stubišta i prilaza za koje se kupuju LED reflektori sa senzorom.

Slični postovi: