Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ogledalo za auto čini vožnju lakšom

Ogledalo za auto ili retrovizor jedan je od najbitnijih dijelova auta jer omogućuje sigurnu vožnju u svim uvjetima i na svakoj vrsti ceste. Ogledalo ili retrovizor nužni je alat kojeg vozači koriste svakodnevno i to više puta, olakšavajući si vožnju dobivanjem dobrog pregleda ceste kojom voze, i to sa svih strana.

Retrovizor je jedan od dijelova auto opreme kojeg slobodno možemo nazvati nezamjenjivima, ali i nužnima. No, nisu sva ogledala i retrovizori istog ranga i kvalitete pa vam ne mogu pružiti istu kvalitetu i korist. Zbog toga je bitno koje ćete ogledalo za auto izabrati i kupiti te tako steći veću korist i komociju tijekom vožnje.

Retrovizor je vaš vjerni suvozač

Ogledalo za auto je svakom vozaču kao još jedan dodatan par očiju koji im govori što se događa iza njega i postoje li neka druga vozila na cesti na koja mora obratiti pozornost.

Ogledalo za auto unutar automobila
Bočna ogledala za auto

Ovo posebno vrijedi za tzv. “vozače koji se vole voziti na repu”, jer blizina drugog automobila ponekad može značiti i nešto ozbiljnije i potencijalno opasnije.

Povijest ogledala za auto

Iako zvuči neobično, prvi su retrovizori postavljeni na automobile iz potpuno drugog razloga od onog koji se danas koristi. Naime, kod pojave prvih automobila bilo ih je jako malo na cesti pa su ogledala u autu bila nepotrebna. No, dame su tvrdile suprotno jer su voljele imati ogledalo za auto u kojem će moći popraviti svoje frizure i izgled nakon vožnje.

Ogledalo za auto
Vanjsko ogledalo za auto

Nemojte sami „proizvoditi“ retrovizore

Takozvani stršeći retrovizori narušavaju aerodinamiku, tako da se kroz vrijeme retrovizor razvio u ono što je danas – vanjski retrovizor na strani automobila. Ideje kao periskop ili dvostruko zrcalo brzo su pale u vodu, pogotovo kad su se počeli dešavati problemi pregrijavanja ili pak vizualni problemi po pitanju estetike.

YouTube video
Video: Korištenje ogledala za auto tijekom vožnje | Vodič za vožnju

U kućištima automobila postoji dosta mjesta koje nije iskorišteno u potpunosti, stoga su se autoelektričari i mehaničari dosjetili ugraditi motoriće i aparatiće u ogledalo za auto koji pomažu u kontroli pregleda. Iako se danas većina podešava ručno, kod novijih automobila možete naći i one koji su automatizirani. 

Objekti na retrovizoru mogu biti bliže nego što izgledaju

Jeste li znali da ogledalo za auto unutar automobila, pokazuje najrealniju sliku udaljenosti vas i drugih vozača? Ako ne znate, vanjski retrovizor s lijeve strane pokazuje objekte manjima, odnosno udaljenijima no što jesu. Desni to također radi, ali još intenzivnije. Ovo je posebice bitno napomenuti mladim vozačima.

Stakla na retrovizorima moraju biti zakrivljena kako biste dobili bolji pregled, tako da se ne preporučuje da sami istražujete metode proizvodnje retrovizora ili pak popravljanja istih. Nekim vozačima je potrebno vrijeme prilagodbe na nove retrovizore, pogotovo ako se radi o drugačijem staklu. S dvostrukim zrcalima, obično kad se doda malo zrcalo na veliko, može doći do problema s fokusom.

Savjeti kod prilagodbe ogledala za automobile

Budite oprezni kad koristite i mičete retrovizore i ogledalo za auto – uvijek ih vraćajte u originalnu poziciju. Ako koristite unutrašnje retrovizore kao ogledalo za spremanje i šminkanje, uvijek ga vratite pod kut na kojem je stajao.

Ako okrenete retrovizor, on može izgubiti svoju funkciju. Vi zapravo odsiječete velik dio vidnog polja i onda nemate dobar pregled. Namještanje retrovizora tijekom vožnje kobna je navika koju mnogi moraju zaboraviti – ona negativno utječe na vašu sigurnost, ali i sigurnost onih oko vas.

Namještanje retrovizora

Također, pri tom procesu namještanja pokušajte izbjeći direktno diranje ogledala. Prste stavite na plastiku ili pak povucite za malu polugu koja se ponekad nalazi ispod ogledala – tako nećete zaprljati ogledalo is manjiti si vidno polje. 

Oprema za auto dostupna online

Razna oprema za auto čini nam ugodnost vožnje i sigurnost na cesti lakšom, a osim toga može i uljepšati interijer automobila. Pod opremu za auto spadaju:

  • Tepisi za auto
  • Dodatci za interijer
  • Auto brisači
  • Zvučnici
  • I sve slične komponente koje ne utječu direktno na rad automobila

Prilikom kupnje opreme nemojte štedjeti. Jeftina oprema za auto često zna biti nekvalitetna i brzo će se uništiti. Stoga uvijek birajte opremu u srednjem cjenovnom rangu, koja osim što je pristupačna nudi i odličnu kvalitetu. Oprema za auto trebala bi se dobro uklapati u automobil, stoga birajte skladne boje i dizajn s interijerom i eksterijerom auta.

Jeftina oprema za auto

Oprema za auto danas je najpristupačnija putem online trgovina. Cijene su najjeftinije, sve se možete dogovoriti s prodavačima, a često ćete dobiti besplatnu dostavu i siguran povrat novca u slučaju bilo kakvih defekata. Također, možete ponudu razvrstati po modelima automobila i osigurati kupovinu ispravnog modela.

Slični postovi: