Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Provjera i registracija internet domene

Internet domena označava vezu prema hostingu na kojem se nalazi web stranica i svaka internet domena je u potpunosti jedinstvena i može biti korištena samo od jedne osobe. Ukoliko ste se odlučili za izradu i stvaranje internet stranice, prvi korak je provjera domene da li je slobodna, a onda i sama registracija te domene. U ovome članku saznajte kako odabrati pravo ime domene i kako provjera domene funkcionira.

Kako odabrati pravo ime internet domene?

Veoma je važno da ime domene bude pravilno i dobro odabrano iz razloga što glavna posjeta prema stranici dolazi preko upisivanja internet domene od strane korisnika u internet preglednik. Prvi korak prilikom biranja domena je dolazak na neku web stranicu gdje je dostupna provjera domena iz razloga što je danas dosta domena zauzeto i postaje problem naći .com domenu s pravom riječju da je slobodna.

YouTube video

Upravo zbog toga danas postoji i mnogo drugih ekstenzija domena poput .net, .org, .mil, .gov i mnogih drugih među kojima ćete zasigurno pronaći pravu domenu za sebe. Veoma je bitno da domena bude kratka i jasna, da nosi smislen i lako pamtljiv naziv što više povezan sa samom temom stranice, kako bi korisnicima bilo lakše zapamtiti domenu i kako bi se na taj način češće vraćali u posjetu vašoj web stranici.

Kako registrirati domenu?

Kada ste se sjetili imena domene koje vam paše i obavili provjeru domene da je ista slobodna, sljedeći korak je registracija domene koja se obavlja veoma brzo i lagano. Sama registracija traje svega nekoliko minuta, a postupak je da nakon odabira domene, odgovarajućoj firmi od koje kupujete domenu pošaljete iznos koji je potreban za njenu kupnju. Ovdje je bitno napomenuti da vi nikada ne kupujete domenu za sebe zauvijek, već kao i kod web hostinga, vi domenu iznajmljujete na period od minimum godine dana, pa na više. Ukoliko registrirate na godinu dana, prije isteka imate pravo produljiti domenu bez da vam ju netko preotme.

Imajte na umu da je ime domene najvažnije za vašu web stranicu i da je vrlo bitno da ono bude smisleno i lako pamtljivo, te zbog toga nemojte žuriti prilikom odabira imena vaše internet domene!

Slični postovi: