Nedjelja, 4 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

Registracija domena je brz i jednostavan proces

Posjedujete li svoju tvrtku, vrlo je važno da ste prisutni i na Internetu. Kao što se osobno predstavljate svojim imenom i prezimenom, na Internetu se predstavljate putem svoje domene. Domena je ono po čemu će vas netko prepoznati. Naravno, predstavljate li svoju tvrtku, obrt ili neku samostalnu djelatnost, preporuka je da domena sadržava cijeli naziv ili barem dio tog naziva. No, prvi i osnovni korak koji morate učiniti je registracija domena. Ako ste se odlučili za naplatnu domenu, možete registrirati i više domena.

Odabir vrsta domene prije registracije

Prilikom registracija domena, najviše pojedinaca i tvrtki odlučuje se za naplatne domene jer na taj način imaju gotovo potpuno slobodan izbor oko naziva domene. Osim samog naziva, potrebno je odabrati i hoćete li se odlučiti za neku globalnu domenu ili za nacionalnu domenu. O tome ovisi zadnji dio domene koji je od samog naziva razdvojen točkom. Globalne domene su odlične želite li se predstaviti cijelom svijetu, a kratice nekih od najpoznatijih globalnih domena su com ili net. Nacionalne domene imaju kraticu država, primjerice hr, si ili ba. One su odlične za tvrtke koje se žele predstaviti na domaćem tržištu.

Registracija domena je vrlo jednostavan proces

Registracija domena može se u potpunosti obaviti putem Interneta. Ako ste se odlučili za nacionalnu domenu, možete ju registrirati putem nekog ovlaštenog registra. To su tvrtke koje imaju ovlasti za registraciju nacionalnih domena i primjerice u Hrvatskoj djeluje 20 takvih registara. Želite li registrirati globalnu domenu, možete to učiniti putem neke domaće ili inozemne tvrtke.

YouTube video

Početni korak kod registracija domena je provjera domena je li slobodna. Ako je domena slobodna, možete nastaviti s registracijom. Nakon unosa osobnih podataka ili podataka o tvrtci, potrebno je još odabrati i vrijeme trajanja registracije. Registracija domena se uglavnom vrši na godinu dana nakon čega ju je potrebno obnoviti, no možete se i prilikom registracije odlučiti za dulji period. Ukoliko ste se odlučili domenu registrirati na godinu dana, nekoliko dana prije isteka ćete dobiti obavijest o isteku kako biste ju mogli produžiti. Ukoliko to ne učinite, domena više neće biti vaša i postoji mogućnost da ju netko drugi registrira pa svakako na to pripazite.

Slični postovi: