Subota, 2 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Što je automobilski blok motora?

Izrada bloka motora

Blok motora izrađuje se lijevanjem, prema odgovarajućem kalupu. Najčešće se aluminij lijeva u pješčane kalupe koji imaju više dijelova, a nakon lijevanja pijesak se istrese i pusti slobodne otvore. Nakon toga blok motora se čisti i buše se dodatne rupe i otvori za vijke, ulje za podmazivanje i slične stvari. Automobilski blok motora može se izraditi i uz pomoć CNC glodalice, koja mora biti posebno prilagođena izradi bloka. Takva izrada je veoma jednostavna, jer će stroj odraditi sve sam, no problem je što se CNC strojem: ne može izraditi zakrivljeni kanal unutar bloka, oprema je veoma skupa, te se stvara puno veća količina otpada nego što je to slučaj s lijevanjem.

Sam automobilski blok motora osnova je svakog motora i možemo ga nazvati karoserijom od motora. On je osnova svakog motora i neophodna je njegova kvaliteta da bi sam motor i svi dijelovi na njemu radili kvalitetno.

Zupčasti remen je veoma važan dio motora

Zupčasti remen jedan je od glavnih dijelova automobilskog motora i potrebno ga je redovno mijenjati. Njegova uloga je da pokrene jednu ili više bregastih osovina motora u podešenoj fazi, a u nekim novijim motorima pokreće i pumpu vode. Zupčasti remen ima veoma važnu ulogu u motoru, a s radom se troši i potrebno ga je mijenjati. U slučaju da zupčasti remen pukne, cijeli sustav motora će zakazati što vas može koštati skupo na popravku.

YouTube video

Proizvođač motora propisuje u kojem intervalu se zupčasti remen i sve ostale njegove komponente moraju mijenjati, a to naravno ovisi i koliko i kako je vožen automobil. Najčešće je vrijeme potrebno u intervalu između 60 i 90 tisuća kilometara, što je oko 5 godina starosti automobila. Kod zamjene zupčastog remena najpopularniji su setovi sa svim njegovim dijelovima. 

Slični postovi: