Četvrtak, 26 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ugodna duga putovanja u automobilu s klimom

Klima u automobilu i njeno funkcioniranje je slično onoj, koja se nalazi i u brojnim domovima. Za krajnjeg korisnika je njezino funkcioniranje vrlo jednostavno. Odaberete željenu temperaturu i već za nekoliko minuta osjećate ugodan hladan zrak kako vas rashlađuje. No, da bi to sve funkcioniralo, u pozadini radi mnoštvo dijelova, koje možete pronači u online shopu Silux.hr. To su:

  • Kompresor
  • Isparivač
  • Kondenzator
  • Ekspanzijski ventil, itd.
Klima

Plin kroz isparivač dolazi do kompresora koji mu povećava tlak i temperaturu i odvodi ga prema kondenzatoru. On se još naziv i hladnjak klime te je on zadužen da rashladi plin i pretvori ga u tekućinu. U takvom stanju on odlazi u isušivač vlage te nakon njega u ekspanzijski ventil. Ovdje se ta tekućina pretvara u mješavinu plina i tekućine te u tom stanju odlazi u isparivač koji se nalazi u kabini te isparava i na taj način se osjeća hladnoća.

Ručna i automatska auto klima

U današnjim automobilima uglavnom se mogu pronaći dvije osnovne vrste klime:

  • Ručna
  • Automatska

I jedna i druga će vas lijepo rashladiti, ali razlikuju se u načinu dolaska do ugodne temperature. Ručna klima funkcionira na način da ćete moći sami odrediti određenu razinu hladnoće, ali ne baš u potpunosti točno, odnosno točno određenu temperaturu.

YouTube video

S druge strane, automatska varijanta vam omogućava baš to. Moći ćete odrediti točnu određenu temperaturu koju će sustav prvo postići, a nakon toga je održavati. To je vrlo učinkovito rješenje, ali često se zbog nešto više cijene vozači ipak odlučuju za ručnu varijantu.

Slični postovi: