Srijeda, 8 veljačeStranica o Hrvatski
Shadow

Autoelektrika je pravi pokretač automobila

Ako niste profesionalci po pitanju automobila i njihovog načina funkcioniranja, vjerojatno mislite da je način na koji on radi jednostavan. Istina je ta, da postoji velik broj različitih komponenti pomoću kojih auto radi na ispravan način i bitno je da su svi ispravni. Autoelektrika je jedna od tih nezamjenjivih komponenti svakog automobila.

Što je autoelektrika?

Svaki auto ima neke električne dijelove – display, radio, alternatori, elektropokretači, starteri ili podizači prozora, a sve je ovo se zajedno naziva autoelektrika. Senzori su jako bitni, pogotovo za moderne automobile, i zato uvijek moramo biti sigurni da su oni ispravni.

Autoelektrika i akumulator idu ruku pod ruku
Autoelektrika – akumulator

To se također može provjeriti kod autoelektričara. Kasnije ćemo popričati i o akumulatoru koji je usko povezan s alternatorom i anlaserom, a svi ti dijelovi su neophodni da bi autoelektrika u automobilu funkcionirala. 

Bitni dijelovi autoelektrike

Autoelektrika se sastoji od niza komponenti, a neke najbitnije su anlaser i alternator. Anlaser, primjerice, starta cijeli auto. To je mali dio koji radi većinu posla. Nalazi se na motoru, a i sam je neka vrsta motora. Ima stator, rotor, poluge, četkice i zupčanik koji se pokreće  i zaustavlja energijom.

Autoelektrike - alternator
Jedna od najbitnije komponenti autoelektrike je alternator

Alternator, s druge strane, pak regulira to da li su druge komponente automobila dobile svoju struju te ju mijenja ako je potrebna nekakva izmjena smjera ili slično. Svi ovi dijelovi donekle jesu mehanički, ali se oslanjaju na elektromagnetskim principima indukcije struje, Lorentzove sile na naboj, te Amperove sile među vodičima.

Što je auto bez dobre rasvjete i medija

Postoji još niz komponenti koje su autoelektrika, a manje ozbiljni dijelovi elektronike auta su svjetla u autu, audio, radio, podizači stakla… Danas je jako bitno imati svjetla koja štede energiju – LED svjetla, a u krajnjem slučaju i ona koja će dobro osvijetliti vaš put i osigurati vam siguran dolazak na destinaciju.

YouTube video
Duga LED svjetla koja ne zasljepljuju

LED žarulje omogućavaju najbolju preglednost, a i obično su budget-friendly zato što jako dugo traju i njihova se cijena svakako isplati kada se zbroje sve normalne žarulje i količina energije koju one potroše. Možete ih naći i preko interneta, a svakako se informirajte i o mogućnosti instalacije bez odlaska autoelektričaru. 

Autoelektrika je vrlo zastupljena u svakom automobilu.

Cijene popravaka ovakvih komponenta jako su šarene – počinju ispod stotinjak kuna,  a mogu doseći i višekratnike broja 100 u slučaju da morate mijenjati akumulator ili raditi neke velike promjene koje zahtijevaju višednevni angažman. Autoelektrika je veoma komplicirana i upravo zbog toga o njoj brine specijalni mehaničar. 

Popravak autoelektrike

Što možete očekivati da jedan autoelektričar napravi na vašem automobilu? Prvo i najbitnije, provjeri sve komponente. Kako bi kompletna autoelektrika automobila funkcionirala, bitno je da je svaki dio ispravan. Možete očekivati nekoliko dijagnoza i određenu cijenu.

Mi vam preporučujemo da se online raspitate o tome kako se cijene kreću i koliko su zaista visoke, jer u suprotnom bi mogli platiti mnogo više nego što trebate. Raspitajte se i za potencijalni popust ili dođite sa svojim dijelovima tako da vam naplate samo instalaciju. Autoelektrika i njeni dijelovi dostupni su i online, te u trgovini Silux možete znatno uštedjeti njihovom kupnjom.

Autoelektrika i akumulator idu ruku pod ruku

Akumulator često zovu srcem automobila, jer je to svakako najbitnija električna komponenta svakog vozila. Morate jako paziti na njega, pogotovo kad se temperature smanjuju, s obzirom na to da to nekad zna uzrokovati velike probleme kod paljenja. Sigurno niste jedni od onih što se vole buditi ranije i paliti akumulator 10 puta prije no što se on zaista upali i proradi… Postoje li uopće oni koji to vole?

Danas se najčešće koriste akumulatori koji rade na olovo. Kad kupujete akumulator, osim na snagu morate biti fokusirani i na napon, te kapacitet. Da to stavimo u perspektivu, akumulator od 50 Ah može davati struju od 1 A tijekom 50 sati. Ovo je samo teorija, u praksi tu i temperatura i zrak i brzina igraju ulogu. Cijena je mnogima presudan faktor, ali nemojte si dopustiti neke velike uštede jer ćete kasnije zasigurno na neki način platiti za njih.

Pazite i na garanciju od 2 ili 3 godine koju svakako morate dobiti uz njega, iako većina akumulatora odradi oko 5 godina prije no što ih morate zamijeniti. Raspitajte se o tome kako da pravilno održavate akumulator i kako da od njega dobijete maksimalnu korist. Provjerite ga svakih nekoliko mjeseci, pogotovo ljeti, kada tekućina u njemu isparava jače. Ponekad je za popravak dovoljno napuniti akumulator, a ponekad je ipak potrebna zamjena. U svakom slučaju, budite vrlo posvećeni brizi o ovoj bitnoj komponenti.

Slični postovi: