Subota, 9 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Digg CMS je donio mnogo zanimljivosti u internetski svijet

Svi korisnici koji su već duže vrijeme na internetu svjedoci su brojnih velikih stvari koje su se dogodile i koje su na određeni način uzdrmale internetsku scenu. Neke od njih se uz današnju tehnologiju čine poprilično banalne i totalno nezanimljvije, no upravo su one postavile odlične temelje za sve ono što se kasnije razvilo prateći njihovu prvotnu ideju. 

U počecima interneta na ovim područjima, kada se još koristio modem za spajanje, stvari poput BBS-a, IRC-a, USENETA i slično bile su nešto što je za to vrijeme bilo poprilično napredno. U web svijetu, napredak je također bio itekako vidljiv. Web stranice su bile sve naprednije i pojavljivale su se neke koje su postale iznimno popularne i koje su danas podloga za neke slične web stranice. Jedan od njih je i Digg, odnosno Digg CMS koji je bio zaslužan za sve što se događalo u pozadini.

Digg i Digg CMS u više detalja
Digg logotip

Digg i Digg CMS u više detalja

Kada bi se trebalo na jednostavan način odgovoriti na pitanje što je Digg nekad predstavljao, onda bismo mogli reći da je to bila stranica s mnoštvom različitih članaka iz više različitih kategorija, s različitih web stranica. Pojavio se još davne 2004.g., a najnovija Digg CMS inačica pojavila se 2012.g., koja je omogućila dijeljenje sadržaja na razne društvene mreže, poput Facebooku i Twittera.

Digg CMS početna stranica
Digg CMS početna stranica

Ono što ga je izdvajalo od drugih sličnih stranica je bila posebno dizajnirana početna stranica na kojoj su se prikazivali različiti zanimljivi tekstovi. Ono što je tada bio san svakoga tko je posjedovao svoje web stranice je da im se njihov članak nađe na Digg početnoj stranici. Zbog ogromne popularnosti i ogromnog broja korisnika koji su svakodnevno pregledavali Digg u potrazi za zanimljivih člancima, pojavljivanje na prvoj stranici značilo je i ogromnu posjećenost pojedinih web stranica. Zbog toga se često znalo i događati da su te web stranice postajale nedostupne jer nisu mogle prihvatiti toliko veliki internetski promet.

Digg CMS je među prvima omogućio socijalne signale

Korisnici Facebooka danas gotovo svakodnevno koriste socijalne signale, poput tzv. „lajkanja“ i sličnih. Neki misle da se Facebook jedini i prvi dosjetio takvih zanimljivih mogućnosti. No činjenica je da je Digg CMS tu mogućnost imao već puno prije. Doduše, korisnici su tada mogli određenom tekstu dati dvije oznake, „digging“ ili „burying“. A upravo to je nešto slično današnjim like/dislike mogućnostima koje nude brojne društvene mreže.

YouTube video
Digg CEO o promjenjivom krajoliku potrošnje sadržaja

Digg CMS je tako poslužio brojnim drugim web stranicama kao odličan uzor, od mogućnosti dodavanja tekstova s raznih web stranica, do mogućnosti korisnika da glasaju za sadržaj, pokažu što im se sviđa, a što ne i sl. Na takvim temeljima je nastao i danas megapopularni Reddit koji mnogi smatraju unaprijeđenom verzijom Digg CMS platforme.

Počeci Digg CMS platforme

Digg CMS kao platforma je zapravo nastala slučajno, odnosno kao eksperiment Kevina Rosea, Rona Gorodetzkyja, Owena Bryrnea i Jaya Adelsona i to 2004.g. Osnovna funkcionalnost se sastojala u tome da korisnici sami mogu predlagati zanimljiv web sadržaj. Ostali korisnici bi nakon tog pročitanog sadržaja mogli i sam sadržaj ocijeniti kao pozitivan („digg“) ili kao negativan („bury“).

YouTube video
Digg izdanja

Brojne web stranice su čak i na svoje vlastite dodavale gumbe kojima su se drugi korisnici mogli uključiti u glasanje. Sve to dovelo je do stvaranja liste vrlo kvalitetnog sadržaja koji je trenutno bio u trendu jer je veliki broj korisnika bio aktivan u glasanju i samim time se puno lakše moglo filtrirati što je zanimljivo velikom broju ljudi, a što s druge strane baš i nije. 

Nove verzije Digg CMS platforme

Kreatori Digg CMS platforme vjerojatno nisu ni sanjali koliki će uspjeh ova stranica postići u samo godinu dana. No, kako bi sve funkcioniralo i dalje, marljivo su radili u pozadini i 2005.g. je svjetlo dana ugledala nova verzija ove platforme. Stranica je dobila nešto moderniji izgled jer je redizajnirana, a ujedno je i obogaćena novim mogućnostima. Najveće su bile uvođenje liste prijatelja kako biste lakše mogli pratiti određene web stranice te mogućnost glasanja bez da vas Digg CMS platfroma preusmjeri na stranicu.

YouTube video
Automatsko slanje sadržaja na Digg iz feeda

Treća verzija donijela je još neka poboljšanja, a najveća je bilo uvođenje još novih kategorija koje su omogućile bolje filtriranje i kategorizaciju sadržaja. Tako su dodane kategorije za tehnologiju, znanost, svijet i poslovanje, videozapise i zabavu i igranje. 

Ubrzani rast posjećenosti se nastavio i dalje i prema nekim analizama, do 2008.g. je Digg stranicu posjećivalo više od 230 mil. korisnika godišnje što je vrlo impresivna brojka, pogotovo za tu godinu, kada još uvijek dosta ljudi u svijetu nije imalo pristup internetu ili je on bio dosta ograničen. 

Hrvatska inačica Digg CMS platforme

Nešto slično Digg CMS platformi, ali na hrvatskom jeziku, je hrdigg.com. Ovdje se mogu pronaći razne zanimljive vijesti s raznih stranica, ali ujedno i vrlo velika baza tekstova iz raznih područja. Osnovne kategorije koje se ovdje nude su:

  • Automoto
  • Dom
  • Tehnologija
  • Zdravlje i ljepota
  • Pokloni
  • Sport i moda
  • Vijesti
  • Turizam
  • Ekonomija

Razmislite li malo bolje, upravo ove kategorije su pokrile jako veliki spektar zanimanja brojnih pojedinaca, odnosno ima ponešto za svakoga. Klikom na bilo koju od navedenih kategorija, otvorit će vam se popis brojnih tekstova koji pripadaju toj kategoriji. Zanimaju li vas ekonomske teme, u pripadajućoj kategoriji pronađite brojne tekstove na tu tematiku. Slično je i s onima koji primjerice obožavaju tehnologiju te obožavaju pratiti što je sve aktualno u tom svijetu. Klikom na tu kategoriju, prikazat će se samo oni tekstovi povezani s tom kategorijom.

hrdigg.com
Početna stranica portala hrdigg.com

Hrdigg spada u one web stranice koje se isplati spremiti među favorite. A razlog je taj što se redovito nadopunjava novim tekstovima i vijestima pa je sadržaj uvijek aktualan i spreman za čitanje. Tako ćete redovito primati sve najaktualnije vijesti te redovito pronalaziti nove i zanimljive tekstove za čitanje. 

Mogućnost oglašavanja na portalu Hrdigg

Nekadašnji iznimno popularan portal Digg svojevrsni je i uzor za portal Hrdigg. A to je svakako dobro jer danas se na ovom portalu može pronaći iznimno veliki broj tekstova iz različitih zanimljivih kategorija. Zato je uvedena i mogućnost oglašavanja putem objave članaka, a sve o tome potražite na posebnoj podstranici.

Sve u svemu, tražite li odlično mjesto za oglašavanje i postavljanje svojih tekstova, Hrdigg je možda baš ono što vam je potrebno.

Slični postovi: