Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Web hosting je kuća vaše stranice

Svaka web stranica nalazi se na određenom kompjuteru negdje u svijetu, a taj server se naziva web hosting. On je mjesto gdje se pohranjuju svi podatci s vaše web stranice (tekst, slike, video…) i on te podatke šalje korisniku koji posjećuje vašu web stranicu preko domene. Domena je pak veza preko koje korisnici dolaze do tih podataka i mogli bismo je usporediti s adresom kuće, dok je web hosting kuća vaše web stranice…

Web hosting se iznajmljuje od raznih firmi koje nude tu uslugu, a ovisno o potrebi može se iznajmiti na period od mjesec dana, pa na više. Hosting vaše stranice može biti i vaše osobno računalo, no u tom slučaju ono mora raditi 0/24 i imati stalnu neprekidnu vezu s internetom.

Upravo zbog toga u današnje vrijeme kada se hostinzi iznajmljuju po zaista malim cijenama, bilo bi suludo vlastito računalo koristiti kao server vaše web stranice.

Kako odabrati odgovarajući hosting paket?

Postoje razne vrste web hostinga koje možete iznajmiti od firmi, a o tome za koju ćete se odlučiti ovisi koliko vaša stranica ima posjeta i sadržaja. Ako se radi o blogu koji nije previše posjećen tada je web hosting najjeftiniji paket najbolji izbor, jer je bilo koji jači nepotreban i uzaludno bacanje novaca. Ako pak vaša stranica planira veliku posjećenost ili na nju planirate stavljati puno sadržaja (slika i videa), tada biste se trebali odlučiti za neki malo jači i skuplji paket. U odabiru paketa slobodno se možete javiti bilo kojoj firmi od koje planirate iznajmiti web hosting i oni će vam preporučiti hosting paket po vašoj mjeri.

Domaći i strani web hosting provideri

Mnogo ljudi muku muči s odabirom lokacije web hostinga, no stvar je poprilično jednostavna. Ukoliko je vaša stranica namijenjena domaćoj publici, tada su domaći hosting provideri ponajbolja opcija zbog blizine lokacije i brže upotrebe web stranice. Uz to dobivate i podršku na domaćem jeziku, što je nekima prednost u odnosu na komunikaciju na engleskom.

YouTube video

S druge strane ukoliko je vaša stranica namijenjena široj publici tada su strani hosting provideri nešto jeftiniji i to im je glavna prednost. Prečitajte i kakvu zaštitu predstavlja maska za telefon.

Slični postovi: