Nedjelja, 28 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kvalitetne gume dostupne na internetu

Kao jedan od najvažnijih auto dijelova ističu se gume koju su ujedno i jedina dodirna ploča automobila i asfalta. Imajte na umu da neovisno o tome koliko dobar auto vozite, ako imate loše gume riskirate nezgodu. One su u izravnom dodiru s kolnikom i ovisno o vremenskim uvjetima imaju drugačije sposobnosti.

Po kišnom vremenu povećava se vrijeme zaustavljanja, a isto tako ovisno o tome koliko je guma izlizana mijenja se i njena sposobnost kvalitetnog prianjanja uz cestu. Zbog toga pročitajte nastavak ovog teksta i saznajte na što sve utječu automobilske gume, te kakva je razlika između ljetne i zimske gume.

Zbog čega su dobre gume važne?

Već u uvodu napisali smo o tome kako su gume veoma važne, a u nastavku ćemo napisati nekoliko stvari na koje utječe kvaliteta gume. Naravno i razni drugi auto dijelovi su veoma važni, poput kvalitetnih kočnica, motora, ovjesa i raznih ostalih mehanizama, no gume su u izravnom dodiru s tlom i bez dobrih guma auto ne može biti siguran.

Avtomobilske zimske gume GOODYEAR
Avtomobilske zimske gume GOODYEAR Ultra Grip + SUV 255/65R17 110T DOT3116

Gume najviše utječu na to koliko će vam auto dobro držati cestu, te koliko će se brzo zaustaviti uslijed naglog kočenja. One su glavna stvar kod sprečavanja klizanja automobila, no morate imati na umu da nevažno koliko kvalitetne gume imate, za vrijeme loših uvjeta morate maksimalno prilagoditi vožnju uvjetima.

4 season auto gume

Jedne od najpopularnijih guma su naravno 4 season gume koje većina ljudi kupuje zbog njihove mogućnosti vožnje za sva 4 godišnja doba. One su upravo zbog toga najjeftinije i ne moraju se svakih pola godine mijenjati.

YouTube video

Kako bi se ravnoteža u svemiru izjednačila, one moraju imati i svoje negativne strane, a to je loše performanse. Naime ove gume pružaju najlošije iskustvo za vrijeme vožnje, jer nisu namijenjene ni za ekstremne ljetne ni zimske uvjete.

Ljetne i zimske gume

Ljetne gume, kao što im i samo ime govori, su namijenjene velikim toplinama. Zbog toga je i njihova površina manje robusna za razliku od zimskih. Također ljetne gume i dobro podnose kišu, no tijekom jakih zima preporučuje se korištenje zimskih guma koje su stvorene za niske temperature i snijeg. One imaju znatno dublje kanale po gumama i mogu podnijeti niske temperature, dok s druge strane za vrijeme ljeta se znatno uništavaju zbog sunca. Još jedna stvar koju je bitnu napomenuti je da tijekom jačeg snijega neophodno je koristiti lance. Lanci za gume će vam pružiti sigurnost i pobrinuti se za zadržavanje automobila na cesti.

Automobilske gume SAVA Adapto
Automobilske cjelogodišnje gume SAVA Adapto 155/70R13 75T

Kombinacija ljetnih i zimskih guma pružit će vam najbolji ugođaj vožnje, a mijenjati ih je potrebno svakih 6 mjeseci. Imajte na umu da ukoliko imate duple felge, tada u svega nekoliko minuta i sami možete promijeniti gume. 

Kupite gume online i uštedite

Kupnja auto guma online najpovoljniji je oblik kupnje, a osim toga u internet trgovinama ima najveći izbor guma. Neovisno o tome koju marku guma preferirate, pronaći ćete ih. Ono na što morate obratiti pažnju prilikom kupnje online je da kupite točne dimenzije guma i da ste sigurni da će pristajati na vaš automobil.

Amortizeri su veoma važni za ugodnu vožnju

Drugi veoma važan dio povezan s gumama su amortizeri, koji osim što utječu na sigurnost tijekom vožnje, osiguravaju i komfor i ugodnost u automobilu. Njihova glavna zadaća je da gume zadržavaju na zemlji, te ublažavaju udarce prilikom prelaska preko rupa ili ležećih policajaca. Kvalitetni amortizeri toliko ublažavaju udarce da putnici gotovo ni ne osjete da je vozilo prešlo preko rupe, dok oni na nešto jeftinijim automobilima samo ublažavaju udarce. 

U slučaju da niste sigurni jesu li vam amortizeri ispravni ili su se istrošili, obratite pažnju tijekom vožnje. Ako vozilo ne drži pravac ili prilikom kočenja prednji kraj auta propada, tada je vrlo vjerojatno da su vam amortizeri stari i da je potrebna zamjena. Također neispravan amortizer možete prepoznati i prilikom vožnje po zavojima, kada se automobil ljulja ili zanosi. Ukoliko se prepoznajete u ovim rečenicama provjerite amortizere, jedan od glavnih pokazatelja neispravnosti je ulje na amortizerima.

Svaki auto dio, kao i amortizeri, dostupan je online i to je jedna od najboljih mogućih kupnji. Mnoge online trgovine imaju puno veće ponude i automatsku dostupnost svih dijelova te su im u odnosu na prodavaonice, gdje vlasnici moraju plaćati prostor i radnike, cijene mnogo povoljnije.

Slični postovi: