Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Lanci za snijeg jeftiniji su od cijene vaše sigurnosti

Kada je zakonom određeno da se moraju postaviti zimske gume ili lanci za snijeg, tada je pametno zbog vlastite sigurnosti investirati u tu auto opremu, a ako ne, tada nije pametno da automobil napušta parkiralište, makar ceste izgledale potpuno suhe. Duže putovanje apsolutno vam ne bi trebalo pasti na pamet. Budite spremni i na vrijeme pripremite sve što vam je potrebno za zimske uvjete na cesti kako ne bi morali sve obavljati u kritičnim situacijama. Preporuka je isprobati svoje lance za snijeg dok je još suho jer njihovo je postavljanje kada snijeg već pada kompliciranije.

Lanci za snijeg su itekako važna oprema

Lanci za snijeg cijena, kao i kod primjerice zimskih guma može varirati. Lanci za snijeg su nešto povoljniji od zimskih guma i uzmite li u obzir da ih vjerojatno nećete morati tako skoro zamijeniti, lanci za snijeg cijena se i ne čini tako visoka.

Lanci za snijeg, kao i zimske gume, znaju biti poprilično velik udarac za kućni budžet. Ponekad je vrlo teško izdvojiti toliko novaca odjednom, ali se taj trošak iz sigurnosnih razloga višestruko isplati. Bez obzira na to što je vlastita sigurnost u pitanju, mnogi izbjegavaju taj trošak na način da dok god nema snijega, nastave voziti s ljetnim gumama ili bez lanaca za snijeg. Iako na taj način krše zakon koji određuje točan datum kada počinje zakonska obaveza prilagodbe vozila zimskim uvjetima na cesti, bez obzira da li je pao snijeg ili nije, neki ljudi jednostavno ignoriraju ta pravila. Lanci za snijeg cijena ipak nije toliko velika da biste zbog nje ugrožavali sebe ili druge na cesti.

YouTube video

Alternativa lancima za snijeg

Na tržištu se danas može pronaći i zgodna alternativa za lance za snijeg. Poznate su pod imenom “Čarape”, a podrazumijevaju pokrivače za kotače koji su napravljeni od tekstila. Služe kao zamjena za lance za snijeg te ih je lakše postaviti i po potrebi maknuti. Čarape se preporučuju za automobile s aluminijskim naplatcima i smanjenim razmakom do blatobrana. No, njihova cijena je još nešto viša nego što je lanci za snijeg cijena. Za dva kotača potrebno je izdvojiti oko 300 kuna. Njihova mana je u tome što ne prijanjaju baš duboko u snijeg pa stoga klasični lanci za snijeg bolje prijanjaju i zasigurno su preporuka za ozbiljnije zimske uvjete na cesti.

Sve veći broj vozača opravdano odlučuje svoje klasične auto žarulje zamijeniti za LED žarulje za auto H4. Više u članku.

Slični postovi: