Utorak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Odabir tonera koji će usrećiti i printer i novčanik

Toneri za printere spremnici su za boju u prahu koja se koristi za ispisivanje kod laserskih printera. Generalno, sve se češće na tržištu prodaju laserski printeri, s obzirom na njihovu brzinu, jednostavnost održavanja i duži životni tijek. Stoga su i toneri postali prodavaniji od tinta, pogotovo kada se radi o printerima u uredima, gdje ispis u boji nije potreban. Koristite li printer
koji koristi toner, svakako ste se već susretali s širokom ponudom originalnih i zamjenskih tonera i različitim stavkama koje nudi svaki od njih, što proces kupnje tonera iz jednostavnog posla može pretvoriti u zbunjujuće iskustvo.

Originalni ili zamjenski, pitanje je sada

Velik problem kod odabira novog tonera za printer svakako je odluka između originalnog tonera kojeg često prodaje upravo proizvođač printera, ili zamjenskog tonera neke druge tvrtke. Pitate li za savjet proizvođača, odgovor je jasan – korištenjem zamjenskih tonera proizvođač ne može garantirati kvalitetu ispisa, ali ni dugovječnost vašeg printera. S druge strane, zamjenski toneri mogu se pronaći čak i u pola jeftinije od originalnih s istim brojem stranica za ispis. Pravi savjet nemoguće je dati.

Toneri

Cjenovno gledano, zamjenski toneri jasni su pobjednici, s obzirom da su često po nekoliko puta isplativiji. S druge strane, odaberete li loš zamjenski toner, nećete moći postići jednaku kvalitetu ispisa, bilo da se radi o blijedom ispisu, lošem „hvatanju“ tonera na papir ili manjem broju ispisanih stranica nego što je obećano.

Bolja opcija za vaš printer ili novčanik

Proizvođači često upozoravaju da korištenje zamjenskog tonera može također utjecati na dugovječnost printera, pogotovo ako zamjenski toner loše prianja uz papir pa se također osipa i po unutrašnjosti samog aparata. Na kraju, u obzir valja uzeti količinu i učestalost ispisa na printeru te važnost kvalitete ispisa i broja stranica koje možete ispisati s jednim tonerom. Često će zamjenski toneri biti u stanju ispisati manji broj stranica no originali, no s obzirom na razliku u cijeni između tonera, zamjenski se i dalje može pokazati isplativijim.

YouTube video

U svakom slučaju, kod korištenja zamjenskih tonera, pogotovo ako ih koristite po prvi put, na ispisane dokumente i sam printer treba obratiti nešto više pozornosti. I to bilo da se radi o detaljnijoj provjeri kvalitete ispisa ili redovitijem čišćenju printera, barem dok ne steknete dojam o samom zamjenskom toneru i njegovoj kvaliteti. Jer kupovina novog tonera svakako je isplativija od kupovine cijelog novog printera.

Slični postovi: