Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Jednostavno postavite web stranice na Internet

Napravili ste svoje prve web stranice. Ili ste dali nekome da vam ih izradi. I sada ih želite podijeliti sa svijetom. A za to vam je potrebna usluga hostinga, odnosno smještaj vaših web stranica na nekom poslužitelju. Brojne tvrtke kod nas i u svijetu nude te usluge i možete se odlučiti za bilo koju od njih. No, sve više ljudi ipak bira hrvatski hosting jer on nudi gotovo istu razinu kvalitete, za gotovo istu cijenu kao i hosting koji nude inozemne tvrtke.

Različite vrste hrvatskog hostinga

Odlučite li se za hrvatski hosting, moći ćete birati jedan od njegovih oblika. Ukoliko niste sigurni koji bi vam oblik bio najprikladniji, svakako se raspitajte kod nekog pružatelja tih usluga. Uglavnom, planirate li postavljanje nekih osobnih stranica te ukoliko vam nije potreban neki veći stupanj podešavanja, možete se odlučiti za neki od jeftinijih vrsta hostinga.

Hrvatski hosting

Imate li pak neke poslovne web stranice koje ipak zahtijevaju nešto viši stupanj prilagodbe, možete odabrati neki od naprednijih oblika hrvatskog hostinga. Naravno, u tom slučaju morate imati i određeno informatičko znanje kako biste to mogli i iskoristiti. No, nemate li dovoljno znanja, uvijek možete nekoga unajmiti da to odradi umjesto vas.

Dijeljeni hosting

Najjeftinija vrsta hostinga, a ujedno i najjeftiniji hrvatski hosting je dijeljeni hosting. Odlučite li se za ovu vrstu hostinga, dobit ćete svoje mjesto za smještaj web stranica na nekom poslužitelju. No, mnogi drugi korisnici će na tom poslužitelju također dobiti svoje mjesto. To znači da se će resursi tog poslužitelja ovisiti o zajedničkom korištenju svih korisnika. Ponekad se može dogoditi da će vam stranice biti nedostupne zbog problema na poslužitelju koje može izazvati netko drugi. Srećom, to se vrlo rijetko događa. Stoga, imate li svoje osobne web stranice, ovakva vrsta hostinga bi mogla biti dovoljna za vas.

Hrvatski hosting

Reseller hosting

Reseller hosting je oblik hostinga kod kojeg je moguće svoj zakupljeni dio dijeliti na više manjih dijelova te onda te dijelove davati u zakup drugim korisnicima. Drugim riječima, ovakav hrvatski hosting vam omogućava njegovu preprodaju. Često ga koriste tvrtke ili pojedinci koji se bave sa izrada web stranica kako bi svojim klijentima mogli odmah postaviti i stranice na Internet te im na taj način ponuditi potpunu uslugu. Cijenom je nešto skuplji od dijeljenog, ali vam zbog toga nudi i te dodatne mogućnosti. Naravno, odlučite se za ovaj tip hostinga samo ukoliko imate potrebu za dodatnim zakupom svog dijela.

VPS hosting

VPS hrvatski hosting se već može nazvati naprednijim oblikom hostinga. Sličan je dijeljenom, ali s nekoliko bitnih razlika. U ovom slučaju, dobit ćete virtualni prostor na nekom poslužitelju i taj prostor ćete moći administrirati po želji. Moći ćete na tom svom virtualnom dijelu instalirati željene aplikacije i slično. A uz sve to, ostali korisnici i njihove aktivnosti neće nimalo utjecati na vas. Ovakvo rješenje idealno je za poslovne stranice koje želite dodatno prilagoditi te iskoristiti razne mogućnosti koje vam se nude. Za to vam je ipak potrebno i određeno znanje, ali u slučaju nekih problema ili pitanja, uvijek se možete obratiti tvrtki putem koje ste ugovorili hosting i zatražiti njihovu pomoć.

YouTube video

Namjenski poslužitelj

Kada je riječ o najnaprednijem obliku hostinga, onda govorimo o namjenskom poslužitelju. Odlučite li se za ovaj oblik hrvatskog hostinga, dobit ćete cijeli poslužitelj na raspolaganje. To ujedno i znači da ćete samo vi biti odgovorni za stanje poslužitelja jer ćete ga moći konfigurirati po želji. Moći ćete na njega postavljati sve aplikacije koje želite, instalirati željene platforme, postavljati antivirusne programe i sve ostalo. U određenim slučajevima, moći ćete od tvrtke putem koje ugovarate ovu uslugu zatražiti i određene hardverske nadogradnje. Sve to kako biste imali najbolje moguće rješenje i najviši stupanj prilagodbe. Zbog svih navedenih prednosti, ovo rješenje je ujedno i najskuplje. Posjedujete li neke velike, korporativne stranice, definitivno se isplati investirati u namjenski poslužitelj. No, da bi sve besprijekorno funkcioniralo, namjenski poslužitelj mora biti dobro podešen. Ako nemate toliko znanja, pronađite nekog tko će vam to odraditi i tko će vam voditi brigu oko održavanja poslužitelja.

Zbog svih navedenih prednosti, hrvatski hosting iz godine u godinu postaje sve primamljiviji onima koji namjeravaju postaviti svoje web stranice na Internet. Nudi gotovo sve isto kao i da ga uzimate putem neke strane tvrtke, ali u ovom slučaju ćete dobiti sve na domaćem jeziku. A krajnja cijena će biti vrlo slična.

Slični postovi: