Četvrtak, 26 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Krovna kutija kao obavezni dodatak na automobil za putovanje

Obiteljska putovanja oduvijek su stvarala probleme zbog nedostatka prostora za prtljagu i guranja zbog prtljage po zadnjem sjedištu. Pogotovo onima s manjim automobilima putovanja su znala stvarati probleme i nerijetko bi se putnici na zadnjem sjedištu gužvali između torbi i prtljage. Kada se je tek pojavila na tržištu krovna kutija bila je veoma tabu tema zbog izgleda i aerodinamičnosti. Iako i danas nije modni dodatak na automobilu, krovna kutija ne narušava njegov izgled, te zbog bolje aero dinamičnosti više nije potrebno voziti presporo zbog toga što je kutija na krovu automobila.

Čemu služi krovna kutija?

Krovna kutija služi kao dodatni prostor na automobilu za prtljagu. Montira se i skida s krovnih nosača veoma jednostavno, te kada vam nije potrebna možete je lako maknuti s automobila i skladištiti u garaži. Zbog toga što je na krovu, ne ometa vozaču vidokrug, te ne produljuje vozilo, samo ga malo povisuje.

Krovna kutija

Jedina razlika prilikom vožnje s krovnom kutijom je što morate obratiti pažnju na to kolika je maksimalna brzina vožnje dok je kutija montirana, te u skladu s time paziti da se brzina ne prekorači.

Što možete prevoziti u krovnoj kutiji?

Kao i u bunkeru vozila, u krovnoj kutiji možete prevoziti što god vi želite. Imajte na umu da ukoliko kutija nije u potpunosti puna, tijekom vožnje stvari u njoj mogu letjeti s jedne strane na drugu, te ukoliko su lako lomljive mogu puknuti. Iako dolaze i kutije s pregradama, ukoliko ih u vašoj nema, pazite da dobro pričvrstite stvari koje su u kutiji kako ne bi došlo do uništenja.
Najčešće ljudi u krovne kutije postavljaju torbe koje im ne stanu u bunker vozila, no nerijetko krovna kutija služi i za prijevoz nekih drugih tereta.

Krovna kutija

Kako odabrati odgovarajuću krovnu kutiju?

Osim izgledom, krovne kutije razlikuju se i količinom tereta koji u njih možete pospremiti, tj. kapacitetom. Veoma je važno da znate koja veličina vam odgovara, kako ne bi bespotrebno na automobilu imali duplo veću kutiju od tereta koji prevozite. Također, to bi vam otežalo i fiksiranje tereta u njoj, te bi postojala puno veća vjerojatnost da se tijekom vožnje nešto u njoj ošteti.

Izgledom su krovne kutije unazad nekoliko godina znatno napredovale, te danas slobodno možemo reći da je krovna kutija na automobilu normalna stvar tijekom putovanja. Osim što ne pogoršava izgled automobila, on mu može biti i modni dodatak.

https://www.youtube.com/watch?v=f4yU-NY4GqY

Na što obratiti pažnju prilikom kupnje krovne kutije?

Kao ekstra dodatci na krovnoj kutiji na koje možete obratiti pozornost su nepropusnost vode, što bolja aerodinamika jer omogućuje veću brzinu vožnje, te brava za zaključavanje. Danas su gotovo sve kutije nepropusne, no i dalje postoji mogućnost da naiđete na neku koja propušta vodu, a to bi vam moglo stvoriti znatne probleme.

Krovna kutija montira se i krovni nosači automobila je drže, te prilikom velike brzine može doći do njenog trganja s njih. Zbog toga veoma je važno da prilikom kupnje krovne kutije obratite pozornost na to da je prilikom njenog montiranja na autu moguća velika brzina.
Brava na krovnoj kutiji omogućiti će vam ostavljanje stvari u njoj kada dođete na destinaciju. Primjerice ukoliko idete na kampiranje, nećete morati stvari iz krovne kutije seliti u automobil kako vam tijekom noći netko ne bi ukrao.

Postavljanje i skidanje krovne kutije s automobil

Postavljanje krovne kutije na automobil može se obaviti u svega nekoliko minuta, te isto tako njeno skidanje s automobila. Veoma je važno da prilikom postavljanja pozorno pratite upute oko postavljanja, te da je pričvrstite čim jače. Kada mislite da ste posao obavili dobro, probajte je malo prodrmati s rukama. Krovna kutija nalazi se na krovu automobila, te je veoma važno da je dobro pričvršćena, jer zamislite samo do kakve nesreće može doći ukoliko je prilikom velike brzine otpor zraka otrgne s vašeg automobila.

Ukoliko vam narušava izgled automobila, kada se vratite s putovanja krovnu kutiju u par minuta možete skinuti s automobila i skladištiti. Važno je da je nakon skidanja operete i osušite, kako do sljedećeg putovanja ne bi na sebe navukla hrđu zbog ostataka vode ili prljavštine.
Krovna kutija obiteljima znatno olakšava putovanja i prijevoz prtljage do odredišta, a uz to lako se postavlja i skida s automobila. Ukoliko vozite manji automobil, krovna kutija neophodan je dodatak za njega kada idete na putovanja, a budući da su današnje kutije znatno napredovale u polju izgleda, one danas više ne narušavaju izgled automobila.

Znate da postoje dva standarda moto jakne: EN1621-1 i EN1621-2. Prvi pokriva sve osim kralježnice, a drugi ima uporište i za kralježnicu. Više o tome ako slijedite linku.

Slični postovi: