Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Printanje je efikasnije uz toner za printer

Pravo sredstvo za ispis stranica

Postoje dvije vrste printera:

  •  Laserski
  •  Ink-jet

Osim što sredstva za ispis (toner ili boju) morate nabaviti prema tipu printera, oni ovise i o tome koji je model i proizvođač printera. Primjerice, u HP ink-jet printer ići će i HP boja za printer. Kod kupnje je veoma važno odabrati pravi medij, jer HP boja za printer neće raditi u HP laserskom printeru, već za njega morate nabaviti HP toner za printer. Razlog tomu jest što ove dvije vrste printera rade na potpuno drugačiji način, a i samo sredstvo za ispis je potpuno drugačije pa pripazite kod kupnje!

Ekološki čimbenici tonera za printer

Iako pruža jednostavnije i brže printanje, toner za printer ipak ima i neke negativne strane – najveća od kojih su mikro čestice plastike. Sredstvo za spajanje u većini je slučajeva napravljeno od mikro čestica plastike koje se tope i sljepljuju pod toplinom lasera. To s jedne strane znači da je sve tiskano otporno na vodu, odnosno neće se razliti u doticaju s tekućinom. No, istovremeno je i izvor mikro-plastike koje onečišćuju okoliš i ulaze u životinjski, ali i čovjekov sustav kroz prehranu – nakon čega se najčešće ne izlučuju iz tijela. Kako bi se izborili s tim problemom najbolje je odabrati tonere napravljene s plastikom koja je lako razgradiva!

YouTube video

Jednostavno održavanje printera

Velika prednost tonera za printer nad bojom njegovo je jednostavno čišćenje. S obzirom da se radi o prahu, lako se može usisati, ako veća količina bude na nekoj površini. Ipak, s obzirom da se radi o finom prahu, treba napomenuti kako usisavač mora imati dobre filtere, jer je čestica tonera u pravilu od 8 do 16 mikrometara veličine. U protivnom, toner će se samo podići u zrak, nakon čega postoji opasnost od udisanja. 

Slični postovi: