Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Orezivanje voćaka je složen i potreban postupak

S obzirom na to da nisu sve biljke i voćke iste, ponekada je tijekom ovog postupka, baš kao i kod uređenja okućnice, potrebno koristiti nekoliko tehnika i metoda.

Naime, prilikom brige o voćkama i drugim biljkama teži se postizanju balansa između vegetativnih i rodnih pupoljaka, odnosno između rasta i plodnosti voćke.

Sve je u balansu za učinkovit rast voćaka

Osim što se orezivanje voćaka obavlja kako bi se uklonili oštećeni dijelovi biljke i oni koji joj nepotrebno crpe energiju i nutrijente iz tla, ono se obavlja i kako bi se postigao kvalitetan urod. Naime, prilikom brige o voćkama i drugim biljkama teži se postizanju balansa između vegetativnih i rodnih pupoljaka, odnosno između rasta i plodnosti voćke.

Isto tako, ovim postupkom postiže se i ravnoteža između njezinih nadzemnih i podzemnih dijelova koja je nužna za ispravnu izmjenu nutrijenata.

Pročitajte također: Kako se koristi pčelarska vaga?

Upoznajte se s tehnikama orezivanja voćaka

Prije svakog uređivanje okućnice bogate voćkama važno je upoznati se s načinima i tehnikama orezivanja voćaka. One koje su najčešće u svijetu voćarstava su:

  • Tehnika prorjeđivanja
  • Tehnika prikraćivanja

Tehnikom prorjeđivanja uklanjaju se suvišni izbojci biljke čime se povećava njezina rodnost, dok se tehnikom prikraćivanja oni skraćuju čim se postiže njezin rast, odnosno voćka se grana na točno određenoj visini. Osim različitih tehnika, postoji i nekoliko razdoblja u godini kada se vrši ovaj postupak.

YouTube video

Naime, u svijetu voćarstva poznajemo zimsku, proljetnu i jesensku rezidbu. Zimsko orezivanje voćaka tako se najčešće obavlja kod mladih voćaka kod kojih se uklanjaju mladice pri vrhu glavnih grana te neke jake grane koje su na nepovoljnom položaju. Tijekom zime, rez se treba napraviti ukoso, jedan centimetar iznad pupa.

Slični postovi: