Srijeda, 6 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Kako se koristi pčelarska vaga?

Pčelarska vaga vrsta je digitalnog adaptera okretnog momenta koji ima poseban podizni nosač koji možete koristiti za vaganje svojih košnica. Adapter okretnog momenta se koristi za mjerenje koliko su vijak ili matica zategnuti. Dobit ćete i plastičnu torbu za nošenje koja sadrži upute za korištenje jedinice, ako vam ikada budu bile potrebne. Dok je ovaj adapter okretnog momenta samo običan dio, podizni nosač sa svojim posebnim dizajnom je razlog koji ovaj komplet čini jedinstvenim i korisnim u svrhu vaganja vaših košnica. 

Početni postupak postavljanja 

Prozirna plastična folija vjerojatno će stršati ispod poklopca baterije iza adaptera okretnog momenta. Svrha ovoga je osigurati da se jedinica ne uključuje stalno iznova tijekom transporta i da nepotrebno koristi bateriju. Samo trebate ukloniti plastiku bez skidanja poklopca baterije. 

Jedinicu možete uključiti pritiskom i otpuštanjem tipke M. Zaslon će privremeno prikazati cAo. Jedinica će se oglasiti zvučnim signalom i crvena LED dioda će jednom zatreperiti. Jedinica je postavljena za mjerenje u kg-cm što možete vidjeti u donjem desnom dijelu zaslona. Samo pritisnite i otpustite gumb U dva puta kako biste promijenili u in-lbs iz kg-cm. Isključite onu ravnu strelicu koja pokazuje prema dolje koja se nalazi u gornjem lijevom kutu zaslona. Kako biste to učinili, trebate jednom pritisnuti i otpustiti tipku T. 

Pčelarska vaga za vaganje košnica
Pčelarska vaga vrsta je digitalnog adaptera koji dolazi s posebnim držačem za podizanje koji možete koristiti za vaganje svojih košnica.

Sada možete koristiti jedinicu za vaganje svojih košnica. Pod uvjetom da ih ne promijenite, početne postavke ostat će iste dok se baterija ne zamijeni ili ne isprazni. No, toplo se preporučuje da provjerite ovaj zaslon prilikom mjerenja u slučaju da dođe do slučajnih promjena postavki. 

Kako radi pčelarska vaga?

Zapravo je vrlo jednostavno izvagati svoje košnice. Za početak morate sastaviti sve komponente vage. Pričvrstite muški kraj adaptera okretnog momenta na ½” utor i 3/8” adapter utora. Pričvrstite muški kraj adaptera na četvrtasti izrez podiznog nosača. Priključite 1/2″ prekidnu šipku ili pogonsku čegrtaljku na ženski kraj adaptera okkretnog momenta. 

Tada možete koristiti vagu za vaganje gotovo svega što trebate ili želite. Samo trebate podići jednu stranu ili kraj predmeta dovoljno visoko da možete umetnuti i podići nosač otprilike u sredini ispod njega. Tada samo trebate uključiti jedinicu i upotrijebiti 1/2” čegrtaljku kako biste ravnomjerno i polako zakretali podizni nosač u smjeru kazaljke na satu dok ne podignete predmet na oko ¼” ili slično. Odmah će prikazati težinu i možete maknuti predmet. 

Vaganje košnica je lahko sa pčelarskom vagom
Košnice je zapravo je vrlo lako izvagati. Za početak morate sastaviti sve komponente pčelarske vage.

Prikazano očitanje je ukupna težina predmeta u funtama, uz pretpostavku da je težina predmeta više ili manje ravnomjerno raspoređena. Nakon što zabilježite težinu, pritisnite i držite tipku M do 2 sekunde kako bi se na zaslonu prikazala nula. 

Ako želite, možete pokušati napraviti jedno ili dva očitanja, a zatim ih usporediti ili odrediti prosjek. Imajte na umu da je mnogo lakše gurati čegrtaljku prema dolje umjesto povlačiti je prema gore. Također je vrlo važno da adapter okretnog momenta ne dodiruje ništa tijekom mjerenja. Kada se to dogodi, očitanja će biti netočna i može doći do oštećenja plastičnog kućišta. Kada vam je teško vidjeti zaslon, kućište adaptera okretnog momenta može se rotirati oko osovine u jedan od osam različitih položaja. 

Vaganje vaših košnica

Kako biste bili sigurni da su vaša očitanja preciznija, morate postaviti košnicu tako da ručke tijela košnice budu u stražnjem i prednjem dijelu košnice. Zbog načina na koji pčele pohranjuju nektar u saće kada rade med, važno je da se sva saća u košnici podignu na sličan način kao i pčelarska vaga. Nakon što su ručke na stražnjoj i prednjoj strani, saće će biti okomito na stražnji dio košnice i to je mjesto gdje ćete mjeriti. 

Mrežasti podovi košnica imaju otvor koji se nalazi na dnu stražnje strane i često se koristi za umetanje ploče za Varroa grinje. To je idealno mjesto za umetanje podiznog nosača svaki put kada važete košnicu, odnosno ako vaša košnica nije na tlu, već na nekoj vrsti postolja. 

Također nije obavezno napraviti razmak između poda i donjeg tijela košnice postavljanjem metalnih podložaka ispod kutova jednog dijela tijela košnice. Ostavite dovoljno prostora za umetanje podiznog nosača. Podloške možete potpuno ostaviti na neodređeno vrijeme pod uvjetom da postoji minimalan prostor za izlazak ili ulazak pčela kroz stvoreni otvor. Uklonite krov košnice i ne zaboravite otprilike centrirati podizni nosač svaki put kada mjerite. 

YouTube video
Vaganje košnice pčelarskom vagom.

Imajte na umu da je med vrlo težak. Mnogi novi pčelari zapravo ne shvaćaju koliko sve može biti teško. Kada imate tešku košnicu, to je zato što unutra ima mnogo zaliha. Sama košnica napravljena od drveta, voska, peludi, legla, a pčele čine samo mali dio ukupne težine. 

A sada, koje je značenje očitanja težine na vašoj pčelarskoj vagi? 

Prvo biste trebali odrediti približnu težinu košnice ako nema zaliha. Težina veća od utvrđene dolazi od šećernog sirupa ili meda. Svaka komponenta košnice imat će svoju težinu. 

Ima još mnogo važnih stvari koje biste trebali znati o integraciji korištenja pčelarske vage za rukovanje košnicom. Obavezno nastavite pratiti težinu košnice kako biste bili sigurni da se vaš trud isplati i kako biste bili sigurni da je vaša košnica u izvrsnom i zdravom stanju. 

Slični postovi: