Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pirovo brašno

Pir, dinkel ili krupnik, jedna je od najstarijih žitarica i poti je iz Azije.pirovo-brašno

Pir pripada istom redu kao i druga žitarica-pšenica, ali ima malo bogatiju nutritivnu vrijednost. Naime, pir sadrži veće količine ugljikohidrata, nezasićenih kiselina, te vitamina A, C i B skupine. Mnogi minerali i vlakna su takođe sadržani u piru. Pir je jako zdrava i otporna žitarica i ima tvrdu ljusku koja štiti zrno od ošte enja, te je takođe pogodno i za biološki uzgoj. Pirovo brašno nije bogato glutenom pa se kao takvo može preporu iti ljudima osjetljivim na gluten i pšenicu. Bogatstvo hidratima pokazuje da se pir preporu uje u dijetetskoj prehrani, a željezo, kalcij i ugljikohidrati koju su sadržani u ovoj namirnici ine pir pogodnim za sportaše i osobe oboljele od osteoporoze.

YouTube video

Kruh od pirovog brašna se jako često priprema i neosporno je jako zdrav. Za pripremu pirovog kruha, pirovo brašno se može koristiti samo ili u kombinaciji sa drugim vrstama brašna, ali kruh od pirovog brašna se smatra zravijim i ukusnijim od pšeničnog kruha. Proces pravljenja pirovog brašna je sledeći: Brašno se dobiva mljevenjem tzv. prapšenice. Ovo brašno je sličnog sastava kao obično pšenično brašno, ali s većim sadržajem dijetalnih vlakana i proteina. Gluten je lošije kvalitete pa se pri pripremi kruha treba miješati sa standardnim krušnim brašnima. Daje proizvode punijeg okusa od proizvoda krušne pšenice. Osim pšenice za proizvodnju brašna najčešće korištene žitarice su raž i kukuruz.
Očigledno je pirovo brašno jako zdravo i pogodno za uporabu. Sama činjenica da je bogato mineralima, vitaminima i vlaknima čini ga privlačnim za djecu, starije osobe ili sportaše, zbog jačanja imunološkog sustava. Pirovo brašno se može unositi i u vidu keksa, kao dnevna doza zdravlja, uz čaj ili kavu.. Nakon stresnog dana na poslu poćastite se ukusnim malim kruhom ili keksom od zdravog pirovog brašna.

Pročitajte članak o učincima na zdravlje koje donosi Glukomanan.

Slični postovi: