Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Proteini čine temelj kvalitetne prehrane

Sami naziv proteini dolazi od grčke riječi “protos” što znači prvi element. Proteini su tako osnovni elementi nužni za rast i funkcioniranje svih živih ćelija. Čine osnovnu strukturu mišića, enzima, hormona i veznog tkiva. Naš organizam ih razgrađuje u amino kiseline i u tom obliku ih iskorištava. Po porijeklu, mogu se razlikovati životinjski i biljni.proteini-cine-temelj-kvalitetne-prehrane

Proteini životinjskog porijekla

Proteini životinjskog porijekla mogu se pronaći u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima. Neke ribe imaju iznimno visoko udio proteina, poput lososa, tune, pastrve i sardine. Te ribe ujedno sadrže i puno veće količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje spadaju u zdrave masne kiseline. Zato konzumacijom ovih riba se u organizam unosi veliki udio proteina i masnih kiselina.

Proteini biljnog porijekla

Proteini biljnog porijekla nalaze se u mnogim mahunarkama i sjemenkama, lisnatom povrću, sojinim proizvodima, žitaricama, nekim orašastim plodovima, grahu i dr. Za razliku od onih životinjskog porijekla, ovi proteini imaju niski udio masti, ali zato imaju više vlakana, vitamina i minerala.

Proteini za vježbače

YouTube video

Vježbači trebaju dvostruko veći dnevni unos proteina od onih koji ne vježbaju. Za vježbače je tako preporučeni dnevni unos proteina oko 2g po kilogramu tjelesne težine, dok je za one koji ne vježbaju taj iznos oko 1g. Proteini zapravo predstavljaju glavnu hranu mišićima pa ih je, za najbolje rezultate, potrebno konzumirati neposredno nakon svakog treninga. Na taj način će se tijelo brže oporaviti od treninga, a mišići će dobiti toliko potrebnu hranu kako bi se brzo mogli oporaviti i rasti.

Vježbači najčešće konzumiraju protein sirutke, poznatiji i kao whey protein, zbog njegove brze absorbcije. Kako bi ubrzali njegovu absorbciju, preporuča ga se popiti s nekim šećerom, poput glukoze. Proteini se mogu pronaći u tri oblika: koncentrati, izolat i hidroizolat. Osnovna razlika među njima je u samoj količini proteina i brzini absorbcije. Koncentrat sadrži oko 75%, dok hidroizolat sadrži između 90 i 95% proteina pa se samim time i najbrže absorbira. Hidroizolat je najskuplji proizvod pa se vježbači najčešće odlučuju za koncentrat koji pruža najbolji omjer uloženog i dobivenog. Mogu se pronaći u neutralnoj varijanti, bez okusa, ali i oni s različitim okusima, poput čokolade, vanilije, jagode i drugih.

Slični postovi: