Nedjelja, 3 ožujkaStranica o Hrvatski
Shadow

Sikavica je biljka koja je ujedinila snagu prirode i znanost

U današnje moderno doba, kada su oboljenja sve češća, a lijekovi često beskorisni, odnos između farmaceutske industije i onih koji zagovaraju da se pomoć za različita stanja treba pronaći u prirodi, nikad nije bio napetiji. Međutim, sikavica je jedina biljka oko koje se nema što raspravljati jer se i znanost i priroda slažu u jednom, a to je da je sikavica jedini postojeći lijek u slučaju trovanja gljivom koja je nama poznata pod nazivom zelena pupavka. Iako je taj podatak o sikavici iznimno bitan, ono što je uistinu čini posebnom njezina su ljekovita svojstva.

Sikavica kroz povijest

Sikavica je biljka vrlo specifičnog izgleda, raste i do dva metra u visinu te ju je iznimno teško brati jer je jako bodljikava, ali nam je nezamjenjiva za mnoge bolesti. Poznata je već više od 2000 godina te su je već i stari Grci cijenili zbog njezine sposobnosti za čišćenje i regeneraciju jetre. Isto tako, bila im je korisna prilikom zmijskog ugriza, a Indijanci su je voljeli koristiti za lječenje čireva i kožnih bolesti. Homeopatski liječnici koristili su sjemenke sikavice za liječenje žutice, kamenca, peritonitisa, krvarenja, bronhitisa i proširenih vena.

Prijateljstvo jetre i silimarina

Sikavica je jedinstvena jer ni jedan drugi lijek nije joj ni blizu po uspješnosti liječenja jetre. Aktivni sastojak sikavice, silimarin, jedan je od najboljih i najučinkovitijih sredstava za obnovu i detoksikaciju jetre. Iako se sikavica u narodu često izjednačava sa čičkom, važno je istaknuti da je riječ o dvije različite biljke s različitim svojstvima i djelovanjem na ljudski organizam.

YouTube video

Ostala ljekovita svojstva sikavice

Dobra vijest za mnoge pojedince koji vole čašicu alkohola više je da sikavica iznimno pozitivno djeluje pri stanjima mamurluka. Također, aktivno djeluje protiv stanica raka prostate te regulira probavu i u stanjima konstipacije.

U posljednje vrijeme sve više dokaza ide u prilog da je ona korisna i za naš krvožilni sustav jer je u stanju zaustaviti krvarenje i ojačati naše krvne žile. Također, pomaže nam kod alergija, hunjavice zbog peluda ambrozije i drugih vrsta korova, napada urtikarije i astme te drugih respiratornih smetnji. Ova biljka se također koristi u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, kod upale slijepog crijeva i psorijaze. Sikavica djeluje i poput estrogena te može stimulirati proizvodnju mlijeka kod dojilja i poticati redoviti ciklus.

Slični postovi: