Četvrtak, 26 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Najbolji izbor za poslovanje na domaćem tržištu

Besplatna varijanta domene

Ako ste već riješili web hosting za svoje web stranice i želite ih što prije postaviti na internet, možete se odlučiti za besplatnu domenu hr. Ona je dostupna samo jedna po jednom korisniku pa pažljivo izaberite naziv. Imate pravo na jednu takvu domenu:

  • Ako imate tvrtku, udrugu ili neku drugu vrstu organizacije
  • Ako imate obrt
  • Ako obavljate neku samostalnu djelatnost

Isto tako, bilo što od navedenog mora biti registrirano u Hrvatskoj. Ako zadovoljavate te uvjete, svoju besplatnu hr domenu možete registrirati putem portala na web stranici: https://domene.hr 

Naplatna varijanta domene

Naplatna domena hr se zapravo gotovo po ničemu ne razlikuje od bilo koje druge globalne domene. Možete je registrirati putem bilo koje tvrtke koja nudi tu vrstu usluge, a najčešće su to informatičke tvrtke koje nude i slične usluge, kao što su web hosting, SSL certifikati i dr.

Nema nekih posebnih ograničenja vezanih uz sami naziv pa možete biti vrlo kreativni.

Pravila pri registraciji domena

Ako ste se ipak odlučili za besplatnu hr domenu, osim gore spomenutih detalja vezanih uz to tko je može registrirati, morat ćete i zadovoljiti određena pravila koja se tiču odabira naziva. Naime, on nije potpuno proizvoljan kao u slučaju naplatne varijante, već je ovdje točno naznačeno što mora sadržavati. Tako se u samom nazivu mora nalaziti i registrirano ime vaše tvrtke, obrta ili fizičke osobe. Naravno, možete se koristiti skraćenicama i po želji dodavati još neke dodatne riječi, primjerice opis djelatnosti. 

YouTube video

Pri registraciji naziva možete koristiti i hrvatske dijakritičke znakove, no bolje ih je izbjegavati jer neki stariji web preglednici to ne podržavaju pa korisnici koji ih imaju neće moći otvoriti vaše web stranice.

Slični postovi: