Subota, 2 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Budite fit uz plank vježbu

Tjelovježba je u svakom slučaju dobra za tijelo. Ipak, neke su vježbe bolje od drugih želite li svoje tijelo brzo i efikasno dovesti u formu. Plank vježba jedna je od takvih vrsta tjelovježbe, koju mogu trenirati gotovo svi ljudi, a u relativno kratkom roku dati će vam odlične rezultate na cijelom tijelu.

Najbitnije je samo da je izvodite pravilno, jer u suprotnom mogli biste si i naštetiti, odnosno mogli biste istegnuti mišić, što bi moglo rezultirati neugodnom boli.

Pravilna plank vježba

Kao i kod svake druge vrste vježbe, kad se izvodi plank vježba, pravilno je izvođenje veoma bitno. Kako u plank vježbi sudjeluje cijelo tijelo, lako je moguće da sve mišićne skupine na vašem tijelu nisu jednako razvijene, pa ćete nesvjesno krivim izvođenjem vježbe pokušati nadomjestiti taj nedostatak snage. Upravo radi toga, kod izvođenja plank vježbe dobro je imati na umu koje je sve mišićne skupine potrebno uključiti. 

Plank vježbu treba prilagoditi i tjelesnoj spremi
U plank vježbi sudjeluje cijelo tijelo

Ruke je potrebno raširiti u širini ramena, dok noge moraju biti ravne te raširene maksimalno do širine bokova. Osim toga, važno je uključiti i mišiće stražnjice i trbuha, dok leđa moraju biti ravna.

Odličan trening za sve

Plank vježba je vježba kojom se mogu koristiti svi, bez obzira na:

  •  Starost
  •  Tjelesnu spremu
  •  Spol

A tako je s obzirom da se radi o vježbi bez udaraca i dodatnog opterećenja na zglobove. Plank vježba ne preporučuje se samo ako već imate ozljede zglobova, kosti i mišića, jer ih može dodatno pogoršati. 

Također je važno napomenuti da plank vježbu treba prilagoditi i tjelesnoj spremi. Ako ste u dobroj formi, najbolje je odrađivati 10 do 30 sekundi plank vježbe u tri do pet ponavljanja s kratkim pauzama. Ipak, ako niste u formi, pokušajte je odraditi najdulje što možete u nekoliko ponavljanja. S vremenom, moći ćete ju odrađivati sve duže i duže.

Disanje je ključno za dobro izvođenje

Ako tek počinjete s odrađivanjem plank vježbi, vjerojatno ćete tijekom rada zaboraviti na disanje. Ipak, nepravilno disanje može izvođenje učiniti dodatno težim. Upravo radi toga, koncentrirajte se i na disanje.

YouTube video

Duboki udasi neće biti mogući tijekom pravilne plank vježbe, no nemojte si dopustiti ni kratke, brze i plitke udahe od kojih nećete imati mnogo koristi. Umjesto toga pokušajte disanje održati umjerenim i jednoličnim, a nikako tijekom vježbe nemojte zadržavati dah. Pravilno disanje uvelike će utjecati na izdržljivost tijekom izvođenja plank vježbe, zbog čega jednim trikom lako možete produžiti vrijeme planka.

Slični postovi: