Subota, 2 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

4 koraka za prestanak pušenja

Nikotin je jedna od najštetnijih i najrasprostranjenijih „legalnih“ droga na svijetu. Osim što stvara ovisnost, štetna je i za pušače i za ljude u njihovoj blizini – pasivne pušače, posebice djecu.prestanak pušenjaAko ste svjesni ste da je prestanak pušenja na vrhu vaših prioriteta, onda vam savjetujemo da napravite temeljit plan. Prvo stavite razloge za prestanak pušenja, pripremite se za uspjeh i napravite plan kako prestati pušiti uz pomoć drugih osoba ili preparata.
Prestanak pušenja je zahtjevan proces, ali nije nemoguć!

1. Korak – Odluka za prestanak pušenja

Razmislite zašto želite prestati pušiti. Nikotin stvara jaku ovisnost, što uvelike otežava prestanak pušenja. Zapitajte se je li vam život bez pušenja privlačniji nego da nastavite kao pušač. Ako je odgovor pozitivan, onda definitivno imate jasan razlog za prestanak pušenja. Napravite listu razloga za prestanak pušenja jer će vam pomoći da učvrstite svoju odluku. Ako nekad dođete u iskušenje da zapalite, bacite pogled na tu listu.

2. Korak – Odredite datum za prestanak pušenja

Određivanje datuma dodaje ozbiljnost vašem planu. Npr. odaberite važan datum u svom životu poput rođendana ili nekog omiljenog praznika kao datum za prestanak pušenja. Izaberite kako prestati pušiti – točnije, izaberite metodu za nagli prekid ili postupni prestanak pušenja.

3. Korak – Provođenje plana za prestanak pušenja u djelo

Kako prestati pušiti na podnošljiv način?
Operite posteljinu i odjeću kako biste se riješili smrada cigareta. Sklonite pepeljare, upaljače i cigarete iz kuće. Pobrinite se da dovoljno spavate jer je san vrlo važan čimbenik za prestanak pušenja. Zatražite podršku od svojih najbližih, pogotovo ako su pušači. Zamolite ih da ne puše u vašoj blizini i da vas ne nude cigaretama. Izbjegavajte okidače za pušenje poput pijenja kave, stresa, izlazaka u klubove

4. Korak – Prestanak pušenja uz odgovarajuću pomoć

Prestanak pušenja može olakšati profesionalna pomoć, pogotovo ako vam je dosta neuspješnih pokušaja odvikavanja. Bihevioralna terapija u kombinaciji s lijekovima može poboljšati vaše šanse za uspješno odvikavanje. Također, za prestanak pušenja se možete opredijeliti za nikotinsku zamjensku terapiju. Ona uključuje sve vrste flastera, žvakaćih guma, pastila, sprejeva i inhalatora koji sadrže nikotin i isporučuju ga u vaše tijelo. Ovi preparati se mogu nabaviti bez liječničkog recepta, ali imaju i dosta nuspojava. Potencijalne noćne more, nesanica, iritacija kože, otežano disanje, štucanje i sl. su samo neke od tih nuspojava.

Postavlja se pitanje kako onda prestati pušiti na siguran i prirodan način, bez unosa nikotina u tijelo?
Jedno od hvaljenih rješenja je svakako Nil Smoke – magneti za prestanak pušenja koji rade na principu i u skladu s metodama koje su provjerene i uspješne više od 1000 godina. Umjesto da unosite nikotin u tijelo, Nil Smoke pritišće akupresurne točke i dovodi do smanjenja ili potpuno uklanja želju za nikotinom.

https://www.youtube.com/watch?v=fExlU8yK68M

Slični postovi: