Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Stolni kompjuter ima brojne prednosti

Kompjuter je danas (na sreću ili žalost) postao neophodna potreba većine ljudi, jer se veći dio naših života prelio u digitalnu sferu. Bilo da se radi o poslu, zadaćama, informacijama, vijestima ili zabavi, sve možemo pronaći na kompjuteru, pa nije ni čudo da sve više i više kućanstava ima barem jedan, bez obzira je li to stolni kompjuter ilo laptop.

Ako razmišljate o kupnji, vjerojatno ćete se naći u dilemi oko toga koju vrstu kompjutera kupiti jer svaki nudi svoje pozitivne i negativne strane. Odluka zapravo ovisi o vašim potrebama i veličini budžeta s kojim raspolažete, s obzirom da se na tržištu danas mogu pronaći  jednako jaki stolni kompjuteri i laptopi.

Dobre strane stolnog kompjutera

Ako ste student ili poslovnjak, vjerojatno ćete kao jednu od glavnih pogodnosti laptopa spomenuti njegovu mobilnost. Ipak, kako bi se ona omogućila učinjeni su mnogi kompromisi koji laptope u nekim pogledima ipak stavljaju u nepovoljan položaj. Stolni kompjuter za svu svoju masivnost i nepraktičnost nudi jednu veliku pogodnost, a to je fleksibilnost.

Laptop većinom dolazi u obliku gotova proizvoda, koji uključuje procesor, RAM, ekran, zvučnike, tipkovnicu i sve ostale dijelove koji su vam potrebni kako biste ga odmah mogli početi koristiti. To zvuči kao odlična ponuda dok ne shvatite kako većinu od tih dijelova teško možete sami zamijeniti ili nadograditi.

Hardver po izboru

Laptop je spoj dobrog hardvera i malih dimenzija, što znači da će svaka komponenta laptopa morati biti prilagođena tome da bude mobilna. Kod stolnog kompjutera pak ne postoji to ograničenje, što znači da za njega možete nabaviti periferiju koja vam je po volji i u potpunosti vam odgovara. Velik ekran visoke razlučivosti, prilagođena tipkovnica, poseban sustav zvučnika i slični dodatci nude vam se na izbor, već prema potrebama. Pa, iako svoj laptop isto tako možete priključiti na dodatne ekrane, tipkovnice i zvučnike, oni ipak kaskaju za stolnim kompjuterima po jednoj komponenti, a to je nadogradivost.

Nadogradnja stolnog računala

Kako laptop dolazi kao gotov proizvod, nije ga moguće nadograditi izvan uskih područja koja su većinom samo kozmetička. Stolni kompjuter pak sa druge strane nudi mogućnosti koje su ograničene samo vašim budžetom. Osim što to znači da ga možete nadograditi u bilo kojem trenutku bilo kojim potrebnim dijelom, to također omogućuje i ažuriranje dijelova porastom potreba, jer u svakom trenutku komponentu koja nije dovoljno jaka možete zamijeniti novom i jačom.

 

Kod laptopa se u većini slučajeva pak radi o kupovini cijelog novog uređaja, sa svim komplikacijama koje to donosi. Ipak, za nadogradnju stolnog kompjutera potrebno je barem osnovno poznavanje harvera i kombiniranja komponenti, dok je laptop jednostavno rješenje za sve koji se u to ne razumiju.

Samostalno slaganje kompjutera

Ako pak to znanje imate, onda je stolni kompjuter odličan način da maksimalno personalizirate taj uređaj. Stolni kompjuter moguće je izgraditi od nule, bacite li se samostalno u potragu za željenim komponentama i dijelovima. Sami možete odabrati sve (priporučujemo web trgovinu Anni), od veličine radne memorije, HD ili SSD-a, procesora, grafičke kartice i sustava hlađenja pa do izgleda kućišta i dodataka koje na njemu želite.

Samostalno sklapanje stolnog računala također je jeftinije od kupnje laptopa, s obzirom da dijelovi nisu ograničeni dimenzijom, a mogu se teoretski pronaći i rabljeni. Slaganje stolnog kompjutera također je isplativ hobi koji se može i unovčiti.

Ostale razlike između laptopa i stolnog kompjutera

Stolni kompjuter nudi više mogućnosti za manju cijenu. Bez obzira s kakvim komponentama počeli, uz malo vremena i truda možete ga lako prilagoditi svojim potrebama i mogućnostima. Veća snaga za manju cijenu odlična je vijest za mnoge koji svoj poslovni život ili slobodno vrijeme provode pred računalom. Odnosno, ljudima koji se profesionalno ili iz hobija bave poslovima koji od njih zahtijevaju baratanje velikim datotekama i izvođenjem kompliciranih zadataka koji traže mnogo snage na računalu, poput animacije, dizajna, obrade fotografija, montiranja videa ili pak, na kraju svega, gejminga.

YouTube video

Ako pak niste jedan od tih korisnika, te od svog stolnog kompjutera očekujete samo najosnovnije, važno je imati na umu kako njegova fleksibilnost također nudi dodatnu sigurnost što se tiće vaših datoteka prilikom kvara. Osim ako je kvar na samom HD-u ili SSD-u, on se jednostavno može izvaditi iz računala sa svim datotekama, dok je kod laptop to ipak nešto teže. Zaključak svega na kraju je kako stolni kompjuter nudi veću fleksibilnost i sigurnost te je pogodan za sve korisnike kojima mobilnost nije odviše bitna.

 

Slični postovi: