Subota, 27 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Cres je dragulj Jadranskog mora

Jedan od najvećih, a iza Hvara i najduži otok u Jadranskom moru, Cres je jedan od najljepših otoka koje nikako ne smijete propustiti. Prekrasna mediteranska priroda, topla klima koja vas poziva na opuštanje i bogata povijest koju ćete obožavati istraživati, čine Cres otokom na kojem je odmor i dobar provod zagarantiran. 

Blizina kopna i dobra povezanost čine Cres odličnim odabirom za kratke posjete moru, a mnoštvo sadržaja osigurat će vam zabavu ako na Cresu odlučite ostati dulje.

Na sjeverozapadu Jadrana

Otok Cres koji se proteže duž Jadranske obale, zatvarajući svojim sjevernim krajem Kvarnerski zaljev. Sjeverozapadno od njega nalazi se istarski poluotok, dok se na sjeveroistoku nalazi otok Krk.

Lubenice, otok Cres, Hrvatska

Cres je okrunjen mnogim brdima, od kojih je najviše ono Gorice u visini od 648 metara, a tijekom povijesti Cres je neko vrijeme bio povezan i s otokom Lošinjem, no kasnije je između njih prokopan kanal. Jedno do najzanimljivijih mjesta na otoku Cresu je Vransko jezero, koje je ujedno i glavni izvor plitke vode za Cres.

Prekrasno vrijeme za odmor

Duž otoka Cresa prevladavaju dvije klime:

  • Submediteransku – na sjevernom dijelu otoka
  • Mediteranska – u središnjem i na južnom dijelu otoka

Zbog mediteranske klime otok ima topla i suha ljeta s malo padalina, dok su zime umjerene i blage, s mnogo padalina. Upravo blizina mora utječe na relativno visoku temperaturu na otoku tijekom cijele godine, zbog čega je Cres savršeno mjesto za odmor tražite li mjesto na kojemu ćete moći uživati u suncu ili se pak sakriti od hladnoće zime na kopnu.

Raznolik biljni svijet na otoku

S obzirom da je Cres jedan od najvećih otoka u Jadranskom moru, nije iznenađujuće kako se na njemu mogu pronaći mnoge biljne i životinjske vrste. Sjever otoka obilježen je hrastom i kestenom, atipičnim biljnim vrstama s obzirom na podneblje.

YouTube video
Najljepše plaže na otoku Cresu

Jug otoka pak je većinom prekriven makijom, dok oko Vranskog jezera rastu šume borova. Duž cijelog otoka mogu se pronaći biljne vrste poput kadulje, a i smokve su također česte na Cresu. Prema nekim istraživanjima, na Cresu raste čak i do 1400 vrsta raznog bilja.

Cres je dom raznim životinjama

Kada se govori o životinjskim vrstama, prije svega je važno napomenuti kako je Cres dom bjeloglavog supa, kojeg od izumiranja štiti eko-centar Caput insulae u Belom. Osim supova, na Cresu se gnijezdi i suri orao te škanjac osaš, kao i šojka te slavuji.

Endemska vrsta creska špiljska pipa također je na otoku pronašla svoj dom, a iako na otoku živi mnoštvo zmija, zanimljiva je činjenica kako ni jedna od vrsta koje se na Cresu mogu pronaći nije otrovna.

Upoznajte Cres

Cres je prije svega turistički otok, iako se na njemu proizvodi i jedan od najkvalitetnijih kaduljinih medova na svijetu. Do Cresa je moguće doći trajektnim linijama koje voze direktno na otok Cres ili pak Lošinj, koji je s otokom povezan mostom. 

Na otoku se nalaze mnoga naselja u kojima je moguće pronaći razne povijesne ostatke velikih civilizacija. Prema nekim izvorima, Cres je spomenut i u velikim djelima pisca Homera, prema kojemu je na Cresu živjela čarobnica Kirka koja je začarala Odiseja.

Slični postovi: