Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Haljine pružaju udobnost i eleganciju svakoj ženi

Haljine su oduvijek bile glavno oružje svake žene u isticanju svoje ženstvenosti, a da se u isto vrijeme žena osjeća udobno i elegantno.

haljine 

Dijelovi haljine

Haljina je odjevni predmet koji se sastoji od suknje određene duljine sa pripadajućim gornjim dijelom, koji može biti sa ili bez rukava, kratkih rukava ili samo sa naramenicama. Sam odabir ovisi o prigodi, ali i osobnim preferencijama žene, ali i također o tjelesnoj građi žene.
Oduvijek su bile najbolji prijatelj svake žene da zablista u svakoj prigodi, istakne svoje atribute i ženstvenost, bez da se žrtvuje udobnost ili elegancija.

Tipovi haljina

seksi-haljine

Teško bismo haljine mogli svrstati u točno određene kategorije, s obzirom da se njihova funkcija pa tako i izgled mjenjao kroz vrijeme. Tako bi se haljine mogle klasificirati po duljini haljine, tipu haljine, i prigodi za koju se nose, ali se također razlikuju i od kulture do kulture.
Po dužini razlikujemo dugačku haljinu, koja se spušta sve do poda i obično se oblači za večernje ili formalne prigode. Drugi tip je maksi haljina, čiji se termin koristi od 1960te i podrazumijeva neformalnu haljinu koja ide do gležnja. Zatim ju slijedi midi haljina, koje ide do sredine potkoljenice. One kraće su haljine do koljena te mini haljine čija se dužina odnosi na područje iznad koljena. Sve kraće od toga naziva se mikro haljina ili tzv. minica.

Po kroju razlikujemo bouffant haljinu, bustle haljinu sa naglašenim zadnjim dijelom, različite vrste krinolina, đžemper haljinu koje se nosi preko košulja i više vrsta frokova. Ti oblici su se ipak zadržali uglavnom u prošlosti te se danas pojavljuju samo u obliku povremene vjenčanice gdje se očekuje velika estravagancija. Današnji tipovi haljina jednostavnijeg su kroja te stavljaju praktičnost i udobnost na prvo mjesto, ističući žensku figuru, a zanemarujući količinu materijala i nepotrebne dodatke. Tako da se danas najčešće pojavljuju slip haljine, haljine sa gumbima koje nalikuju dugačkim košuljama, haljine bez naramenica, wrap haljine ili jednostavne trapez haljine.

Po funkciji za koju se nose razlikujemo plesne formalne haljine, koktel haljine, večernje haljine, kućne haljine i svakodnevne haljine.

S obzirom na njihov razvoj kroz povijest i velike promjene kroz koje su prolazile, možemo reći da su haljine oduvijek bile i ostale dobar prijatelj svakoj ženi te nezaobilazni dio svakog ženskog ormara.

YouTube video

A uz lijepu haljinu pristoji i lijepa narukvica koja je ukras koji svaku odjevnu kombinaciju može učiniti posebnom i jedinstvenom

Slični postovi: