Petak, 26 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hrana za pse dostupna u raznim trgovinama

Kada je riječ o životinjama kao kućnim ljubimcima, najveći dio vjerojatno otpada na pse i mačke. Mnogima su ipak psi izbor broj jedan kada je riječ o životinjama koje će biti privržene vlasniku, a ujedno će im pružati puno ljubavi i zahvalnosti za to što se brinu za njih. Kako bi vaš pas mogao lijepo napredovati, rasti i što dulje ostati zdrav, morate paziti na njegovu prehranu.

Zbog toga je hrana za pse vrlo bitna stavka i svaki vlasnik psa bi tome trebao posvetiti puno pažnje te se upoznati sa svime što ona donosi. Loša prehrana može uzrokovati proljev kod pasa ili čak i neke teže simptome.

hrana za pse i kućne ljubimce
Kako bi pas mogao lijepo napredovati, morate paziti na njegovu prehranu. Hladno prešana hrana za pse je odličan izbor

Trgovine s hranom za kućne ljubimce

Danas postoje razne trgovine koje nude hranu za kućne ljubimce, kao i sve ostale potrebne stvari, kao što su:

 • Razne vrste opreme
 • Igračke 
 • Dodatke itd.

Hrana za pse se može kupiti u svakoj takvoj trgovini upravo zbog toga što je pas jedan od najčešćih kućnih ljubimaca pa su njihovi vlasnici redovito u potrazi za kvalitetnom hranom. Ako niste sigurni koju hranu za pse kupiti, uvijek možete zatražiti savjet prodavača koji su većinom dobro upoznati sa svime vezanim uz pse. A i više osvemu pročitajte u nastavku.

YouTube video
Hrana za pse se može kupiti u svakoj takvoj trgovini.

Najbolja prehrana za psa

Pitate li nekog stručnjaka za životinje koja je najbolja hrana za pse, nećete dobiti jednoznačan odgovor zato što on ne postoji. Isto kao i ljudi, psi su međusobno drugačiji pa se i razlikuje njihova idealna prehrana. Tako se najbolja pseća hrana razlikuje ovisno o:

 • Vrsti psa
 • Veličini
 • Starosti
 • Težini
 • Zdravstvenom stanju

Isto tako, neki stručnjaci smatraju da je najbolja prehrana za psa ona jednolična jer će mu raznolika prehrana opteretiti organizam. A to bi moglo dovesti do proljeva kod psa. Drugi stručnjaci će pak smatrati da je ključ do zdravog psa raznolika prehrana. Zato je najbolje da svog psa počnete hraniti na jedan od ova dva načina i pratite kako se razvija. Ako primijetite neke poteškoće, javite se veterinaru ili promijenite način prehrane. 

Hranjive tvari za pse

Ono što svaka hrana za pse mora sadržavati su određene hranjive tvari. Također, mali psi (štenci) tijekom svog prvog mjeseca ne trebaju posebnu hranu već se hrane majčinim mlijekom. Nakon toga polako ga se upoznava s čvrstom hranom, no treba paziti na unos kalorija. Prevelik unos kalorija može dovesti do njegovog vrlo brzog rasta što svakako treba izbjeći. 

Kada govorimo o konkretnim hranjivim tvarima za pse koje se nalaze u hrani, to su:

 • Bjelančevine
 • Proteini
 • Masti
 • Ugljikohidrati 
 • Vitamini

Zapravo je to vrlo slično prehrani i kod čovjeka. Stoga bi vaš pas tijekom dana sve te hranjive tvari trebao pojesti kroz više različitih obroka. To će mu osigurati visoku razinu energije koja mu je potrebna za svakodnevni rast i razvoj, a ako to neće dobivati, može doći do proljeva kod pasa ili do nekih težih oblika bolesti.

Količina obroka za pse

Ono što muči mnoge vlasnike pasa je količina pseće hrane koju mu daju, odnosno ne znaju koliko ga često hraniti i s koliko velikim obrocima. A ta količina ovisi o starosti i veličini psa, ali i o tome koliko je aktivan. Imate li psa koji je većinu vremena zatvoren u stanu pa nije baš vrlo aktivan, možete biti sigurni da mu treba manje hrane od onog koji boravi na otvorenom i koji je stalno u pokretu. 

Osim same količine koju ćete mu davati, vrlo je bitno da ga hranite svaki dan u isto vrijeme i da se trudite da mu osigurate mirovanje nakon obroka. Tako će mu hrana bolje sjesti i neće doći do mogućih problema.

kvalitetna hrana za pse i mačke
Svaka hrana za pse mora sadržavati su određene hranjive tvari.

Neugodan proljev kod pasa

Proljev kod pasa je situacija s kojom će se susresti gotovo svaki vlasnik pasa barem jednom. Riječ je o mekanoj stolici i može biti riječ o kratkoročnoj pojavi, ali i kroničnoj. Uzroci proljeva kod pasa mogu biti različiti, ali najčešće se povezuju s nekom bolešću ili s naglom promjenom prehrane. Kada dođe do te pojave, važno je pratiti događa li mu se još nešto, što bi mogao biti znak i neke druge bolesti, kao što su gubitak apetit, pad težine, temperatura i sl. 

Ako niste sigurni kako postupiti nakon što se pojavio proljev kod vašeg psa, najbolje je posjetiti veterinara koji će ga pregledati i ustanoviti zbog čega je do njega došlo i dati vam preporuke kako ga liječiti.

Pročitajte isljedeći članak da biste saznali kako pravilno njegovati krznatog ljubimca.

Slični postovi: