Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kemijska olovka kao svakodnevna pisaljka

Zasigurno najučestalija vrsta pisaćeg pribora su kemijske olovke. Danas gotovo da ne postoji zanimanje u kojem se one ne koriste i na taj način svakodnevno ljudima pomažu u zapisivanju važnih stvari, činjenica i obaveza ili pak u crtanju. 

One su sastavni dio pisaćeg pribora odraslih i djece zbog čega su ušle u svakodnevnu upotrebu ljudi svih uzrasta. Naravno, ukoliko zanemarimo zaista malu djecu koja tek počinju pisati i kojima su kemijske olovke većinom zabranjene, iako ih se nerijetko svejedno dočepaju.

Principi rada kemijske olovke

Iako izgleda kao vrlo jednostavna vrsta pisaćeg pribora, klasične kemijske olovke sastavljene su od nekoliko dijelova koji međusobnim radom dovode do krajnjeg proizvoda. Odnosno, ostvaraju svrhu, a to je pisanje ili crtanje. U tom smislu kemijske olovke se sastoje od:

 • Vanjskog spremnika
 • Punjenja s tintom
 • Mehanizma s kuglicom za nanošenje tinte

Kada pritisnemo prekidač na gornjem dijelu, tada se punjenje s tintom spušta do mehanizma koji se u dodiru s papirom i uz pomoć kretnji rukom počinje vrtjeti, a sadržaj iz punjenja, odnosno tinta se počinje prenositi na papir.

Kemijska olovka
Zasigurno najučestalija vrsta pisaćeg pribora su kemijske olovke. Danas gotovo da ne postoji zanimanje u kojem se one ne koriste i na taj način svakodnevno ljudima pomažu u zapisivanju važnih stvari.

Pisaljke iz ranije povijesti

Prvi oblici onoga što danas prepoznajemo kao kemijska olovka nastali su davne 1888. godine kada je John J. Loud patentirao napravu za označavanje kože. Taj izum unaprijedio je hrvatski izumitelj Slavoljub Penkala 1906. godine te je njegova penkala bila najbliže onome što koristimo kao dijelom uredskog pribora ili tijekom svakodnevnog korištenja. 

Kemijsku olovku s kuglicom koja prenosi tintu na papir izumio je Jozsef Laszlo Biro u Budimpešti. Ovaj izum patentiran je 1938. godine u Mađarskoj, a iste godine pojavio se u SAD-u pod imenom Fountin Pen for Pulpink Ink. 

Od aviona do masovne proizvodnje pribora za pisanje

Za početak masovnijeg korištenja kemijskih olovki zaslužan je britanski poduzetnik Henry George Martin koji je došao do zaključka kako su one odličan pisaći pribor za posadu zrakoplova jer ne kapaju tijekom pisanja na velikim visinama. Martin je patent otkupio od Bire te zajedno s Fredrickom Milesom 1944. godine u Velikoj Britaniji otvorio prvu tvornicu iz koje je započela masovna proizvodnja. Prvu godinu njihovog poslovanja obilježilo je snabdijevanje Kraljevskih zračnih snaga i to njih čak 30 000 komada.

Mehanizam olovke
Kada pritisnemo prekidač na gornjem dijelu, tada se punjenje s tintom spušta do mehanizma koji se u dodiru s papirom i uz pomoć kretnji rukom počinje vrtjeti.

Različite vrste kemijskih olovaka

Za razliku od početaka, kemijske olovke danas možemo pronaći u najrazličitijim mogućim modelima i bojama pa je tako vrlo često teško pronaći onu idealnu za sebe. Samo neke od vrsta su:

 • Klasični modeli s kućištem i tintom u raznim bojama
 • Modeli s prozirnim kućištem (olakšano praćenje razine tinte)
 • Modeli s mehanizmom na okretanje
 • Aluminijski modeli
 • Modeli s više spremnika s različitim bojama tinte
 • Modeli s laserom
 • Modeli s gumicom na vrhu
 • Modeli sa stalkom
 • Modeli s gumenim držačem (pomaže u preciznosti)

Ovisno o tome za koju vam upotrebu treba kemijska olovka – radi li se o uredskom priboru za obavljanje posla, za vođenje bilješki na nastavi, za crtanje ili za svakodnevnu upotrebu koju ćete nositi u torbici, odabrat ćete idealan model za sebe i svoje potrebe. Ono što je dobro imati na umu je to da pri kupnji kemijske olovke imate u vidu to da se njezin spremnik s tintom može mijenjati te da ga je lako promijeniti i kupiti. 

Čest promotivni materijal

Pravo zbog toga što kemijske olovke koristimo u svakodnevnom životu pri zapisivanju najbanalnijih stvari poput popisa namirnica za trgovinu pa sve do potpisivanja važnih ugovora, one su postale dio i promotivnog materijala brojnih tvrtki. Možemo reći da su danas postale gotovo kao vizitke pa ćete nerijetko pri posjetu frizerskom salonu, osiguravajućem društvu ili prijevozničkoj tvrtki na dar dobiti kemijsku olovku s logom tvrtke. 

Uredski pribor
Uredski pribor kao pomoć u poslovanju

Tome je tako zbog toga što su one i sastavni dio uredskog pribora pa se vrlo često koriste, ali i zbog toga što su vrlo povoljne kada je riječ o njihovoj kupnji pa se ne smatraju velikim financijskim izdatkom za promociju. Većina današnjih promotivnih modela prilagođena je i za zaslone na dodir, a nerijetko se dobivaju u lijepim kutijama kao idealan poklon za poslovne partnere i suradnike.

YouTube video

Uredski pribor kao pomoć u poslovanju

Osim gore navedenih pisaljki, uredskom priboru pripada i velik broj drugih stvari koje se koriste u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji i radu tvrtke. Klasičan uredski pribor poput papira i papirne konfekcije, markera, flomastera, registratora, spajalica, klamerica i fascikli uvelike pomažu vođenju poslovne dokumentacije i obavljanju svakodnevnih poslova stoga je nužan u poslovanju svake tvrtke.

Možete ga kupiti u brojnim trgovinama, a postoje i tvrtke koje će vam ga ponuditi i putem interneta te vam ga dostavljati na vašu adresu.

Slični postovi: