Četvrtak, 7 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Odaberite kvalitetan web hosting za web stranice

Jednom kada ste napravili svoje web stranice i konačno ste spremni pokaziti ih svijetu, bit će vam potrebno nekoliko usluga kako bi taj cijeli postupak bio puno jednostavniji. Prije svega, morat ćete registrirati neku domenu koju ćete povezati s njima, odnosno naziv i ekstenziju koju će posjetitelji morati upisati u svoj preglednik kako bi im pristupili.

A kako bi web stranice uvijek bile dostupne za pregledavanje, bit će vam potrebna usluga njihovog smještaja, odnosno web hosting. Njega možete ugovoriti putem raznih tvrtki, od brojnih stranih pa do onih domaćih. Imat ćete razne mogućnosti odabira pri ugovaranju.

A kako bi web stranice uvijek bile dostupne za pregledavanje, bit će vam potrebna usluga njihovog smještaja, odnosno kvaliteta i pouzdanost hrvatskog web hostinga

Općenito o web hostingu

Smještaj web stranica, poznatiji je pod nazivom web hosting. Podrazumijeva dobivanje prostora na nekom serveru ili zakup cijelog servera za vlastite potrebe. Ovisno o odabranoj vrsti, ovisi i kakve ćete imati usluge na korištenje, odnosno koliki stupanj prilagodljivosti. Većina tvrtki nudi različite vrste hostinga internetskih stranica, ali najpoznatije su:

Uz te vrste, bit će vam dostupni i razni prilagođeni paketi s uključenim dodatnim uslugama. Ti paketi se razlikuju od tvrtke do tvrtke pa se svakako isplati istražiti što koja od njih nudi. 

Smještaj web stranica, poznatiji je pod nazivom web hosting.
Smještaj web stranica, poznatiji je pod nazivom web hosting. Podrazumijeva dobivanje prostora na nekom serveru ili zakup cijelog servera za vlastite potrebe.

Dijeljeni hosting kao najjeftinije rješenje

Za one koji traže najjeftinije moguće rješenje, nudi se dijeljeni web hosting. On podrazumijeva dobivanje vlastitog prostora na nekom serveru. No, postoji i razlog zašto je on najjeftiniji. Naime, na tom svom prostoru ćete uglavnom moći samo postaviti svoje web stranice, nećete imati puno drugih mogućnosti prilagodbe. 

Osim toga, zbog činjenice da resurse tog istog servera koriste i drugi korisnici koji su se također odlučili za ovu vrstu, postoji mogućnost da će dolaziti do usporavanja otvaranja web stranica i slično. No, ovo je i dalje odlična opcija za one koji žele na internet postaviti neke osobne stranice i slično. 

VPS kao optimalno rješenje

VPS web hosting je danas svakako jedan od najpopularnijih, ali ujedno i najoptimalnijih vrsta. Skraćenica je to od engleskog naziva Virtual Private Server. Odlučite li se za ovu vrstu, dobit ćete svoj virtualni dio na nekom serveru. To znači da ćete s tim svojim virtualnim dijelom moći puno toga napraviti, odnosno imat ćete određenu dozu prilagodljivosti. Moći ćete instalirati željene aplikacije, mijenjati određene postavke i slično. Isto tako, ostali korisnici neće imati nikakvog utjecaja na vas.

Za upravljanje se koriste razna sučelja, a svakako najbolja opcija je korištenje cPanel sučelja. Većina tvrtki ga odmah nudi svojim korisnicima, a ako ga vi niste odmah dobili, svakako se isplati zatražiti ga.

Zakup cijelog servera za najzahtjevnije korisnike

Oni koji žele imati sve pod kontrolom, odlučit će se za zakup cijelog servera kao najnapredniji oblik hostinga web stranica. Ugovoranjem takve mogućnosti, sve ćete moći sami kontrolirati. Većina tvrtki će vam čak ponuditi i odabir određenih hardverskih komponenti koje su vam potrebne, a softverskim dijelom ćete također moći samostalno raspolagati. Imajte na umu da za administriranje cijelog servera je ipak potrebno određeno znanje i ako ga nemate, morat ćete pronaći nekoga tko to može odrađivati za vas. 

Sve gore navedene vrste možete ugovoriti putem domaćih ili stranih tvrtki. Naime, hrvatski web hosting je po kvaliteti gotovo identičan uslugama koje nude strane tvrtke.

Hrvatski hosting web stranica

Ako razmišljate o jednoj očitoj prednosti koji hrvatski web hosting ima u odnosu na usluge stranih tvrtki, to je svakako korištenje hrvatskog jezika. Ovu prednost sigurno će prepoznati svi oni koji ne barataju dobro stranim jezicima i njima će ugovaranje smještaja web stranica biti puno jednostavnije na jeziku kojeg razumiju.

Hrvatski hosting internetskih stranica također nudi i sve vrste koje se mogu pronaći kod stranih tvrtki, ali i različite pakete s uključenim uslugama prilagođene raznim tipovima korisnika. Isto tako, većina tvrtki će vam ponuditi i sučelje cPanel za jednostavnu administraciju.

Sučelje cPanel
Sučelje cPanel je najpoznatije sučelje za upravljanje vlastitim prostorom za smještaj web stranica.

Sučelje cPanel za jednostavno administriranje

Sučelje cPanel je najpoznatije sučelje za upravljanje vlastitim prostorom za smještaj web stranica. Odlikuje ga jednostavnost i jako veliki broj opcija, između kojih se izdvajaju:

  • Preusmjeravanje e-pošte
  • Rad s datotekama
  • Upravljanje domenama
  • Razna podešavanja itd.
YouTube video

Sučelje cPanel je automatski uključeno kod mnogih pružatelja web hostinga, a ako to nije slučaj kod vašeg, svakako ga pokušajte dobiti. Uz njega ćete puno brže i jednostavnije obaviti sve potrebne radnje. Čak i ako ga je potrebno dodatno platiti, cPanel sučelje za upravljanje web hostingom se itekako isplati.

Slični postovi: