Utorak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Poklon za promociju – dobro izabrana, ali vrijedna sitnica

Potencijalne kupce, ali i već postojeće poslovne partnere možete upoznati s vašom tvrtkom i približiti im svoje poslovanje kupnjom poklona za promociju koji se najčešće poklanjaju u posebnim prigodama, za blagdane ili kada je riječ o obilježavanju posebnog datuma. Danas je ta praksa iznimno raširena te su pravila ponašanja u tim prigodama već dobro poznata. Vrlo često, poklon za promociju se čak može prijaviti kao porezno priznati trošak, dok god se pri tome pridržavate određenih pravila koja su propisana zakonom. Uz to, važno je i u nekim stvarima ne pretjerivati kako dojam koji biste željeli ostaviti na svoje poslovne partnere ili kupce ne bi bio upravo suprotan.

Pokloni za promociju kao porezno priznati trošak

U troškove za poklon za promociju (www.habeco.hr) spadaju svi troškovi koji su nastali za produkciju poklona čija je svrha prezentiranje poslovanja i promidžba trgovačkog društva. Zakon propisuje da će se takvi troškovi prepoznati kao porezno priznati trošak kada poslovne partnere i kupca darujemo proizvodima iz vlastitog proizvodnog ili prodajnog asortimana.

No, samo u slučajevima kada je na tim proizvodima jasno naznačeno da nisu za prodaju, kada ti proizvodi dolaze u pakiranjima koji su manji od standardnih pakiranja te vrijednost proizvoda ne smije biti veća od 80 kn, bez PDV. Ukoliko se poštuju ova pravila tada se poklon za promociju može prijaviti kao porezno priznati trošak.

Prikladni pokloni za promociju

Iako je sama vrijednost darova za promociju propisana zakonom, dobro je imati mjeru i kada je u pitanju i sam opći dojam koji ostavljamo prilikom darivanja. U poslovnom svijetu prikladno je pokloniti nešto od uredskog materijala na čemu se jasno vidi logo tvrtke koja ju daruje. Tu se radi o rokovnicima, kemijskim olovkama, kalendarima te u novije vrijeme i USB stikovima, prijenosnim punjačima, privjescima za ključeve, zidnim satovima, magnetima ili sitnicama koje su u skladu s hobijima osobe koju darujemo.

YouTube video

Važno je poštivati ograničenja koja propisuje dobar ukus i poslovno okruženje, a ako imate želju pokloniti nešto vrijednije i osobnije, radije to poklonite nekom drugom prigodom jer poklon za promociju služi kako bi unaprijedili svoje poslovanje i isključivo u tu svrhu.

Slični postovi: