Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Mijenjajte brisače na vrijeme

Svaki automobil posjeduje brisače. Njihova uloga je čišćenje prednjeg i stražnjeg stakla od kiše, snijega ili bilo kakve prljavštine. No, za razliku od nekih drugih dijelova automobila, brisači se mogu relativno brzo potrošiti. Naravno, o njihovoj potrošnji ovisi i koliko ih često koristite i općenito u kakvim uvjetima najčešće vozite. Primjerice, netko tko najčešće vozi automobil u

područjima u kojima je većinu vremena vrlo toplo ili vrlo hladno, morat će zamijeniti brisače češće od onoga tko vozi po područjima s nekom umjerenom klimom. A mnogi zanemaruju promjenu brisača što može biti vrlo opasno.

 

Brisači se moraju zamijeniti kad se istroše

Kada je vrijeme da se brisači zamijene, jednostavno ćete to uočiti. Naime, istrošeni brisači će prolaziti preko stakla, ali će istovremeno ostavljati i tragove ili će i nakon njihovog prolaska biti obrisan samo dio stakla. Prednji brisači se u pravilu troše puno brže nego stražnji jer se češće koriste. A kada dođe vrijeme za zamjenu, nemojte dugo čekati, već ih što prije zamijenite. S istrošenim brisačima vam je umanjena vidljivost te se lako može dogoditi da zbog toga ugrozite sebe ili ostale sudionike u prometu.

YouTube video

Zamjena brisača

Kada je došlo vrijeme za zamjenu brisača, morat ćete znati duljinu brisača. Prednji brisači su uglavnom različitih dimenzija. Podatke o veličini brisača najčešće možete pronaći u knjižici vozila, a isto tako, mnogi prodavači imaju kataloge u kojima su navedene dimenzije svih modela automobila pa ne biste trebali imati problema. Ista situacija je i sa stražnjim brisačem.

Kada je riječ o zamjeni, ona se uglavnom može obaviti u svega nekoliko minuta te za nju nije potreban posebni alat. Postoji nekoliko različitih načina postavljanja brisača. Na svakom pakiranju pronaći ćete detaljna uputstva sa slikama pa ne biste trebali imati problema pri postavljanju. Postavljanje brisača se uglavnom svodi na zaglavljivanje koje se vrši pod određenim kutom. Potrebno je samo pripaziti da sve sjedne na svoje mjesto jer u suprotnom bi se moglo dogoditi da vam brisači škripe prilikom prolaska po staklu. A to se događa zbog toga što nisu dobro sjeli na mjesto pa guma koja se nalazi na brisačima ne kliže dobro po staklu te proizvodi škripanje. 

Prečitajte još o tomu zašto i kako se aplicira auto kozmetika.

Slični postovi: