Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Od srama do samopouzdanja

Poznato je kako se još od prošlosti gubitak kose smatrao nečim sramotnim, čak i kada je on rezultat, odnosno posljedica procesa starenja, a posebno kada je riječ o gubitku kose koji nastupa kao posljedica malignih bolesti i kemoterapija. Do nedavno mnoge su žene i muškarci oboljeli od malignih bolesti nerado napuštali svoje domove upravo zbog straha od osude i pogleda.

Na sreću, danas postoji rješenje i za takav problem, a to su perike, posebno perike od prave kose te umetci za kosu koji oboljelima omogućavaju lijep i njegovan izgled te prikrivanje njihove ćelavosti.

Proces izrade perika od prave kose

S obzirom na to da su perike od prave kose puno bolji izbor za oboljele od malignih bolesti, sve je veći broj pacijenata koji ih žele jer izgledaju poput prave kose, no važno je znati kako je proces njihove izrade vrlo kompleksan. Tome je tako zbog toga što se perike od prave kose ne mogu proizvesti strojno i u velikim količinama u tvornici, već kosa za njih dolazi od donatora kojih nema tako puno. 

Perike od prave kose
Perike od prave kose su puno bolji izbor za oboljele od malignih bolesti

Ipak, u Hrvatskoj je pokrenut niz akcija u kojima ljudi daruju svoju kosu za izradu ovakvih perika kako bi pomogli oboljelim ženama. Proces izrade je dug pa je tako za izradu jedne potrebno i do mjesec dana (oko 120 radnih sati). 

Uvjeti za donaciju kose 

Ukoliko želite podržati neku od akcija prikupljanja kose za izradu perika od prave kose za oboljele, evo nekoliko uvjeta koje kosa mora zadovoljiti kako bi se mogla iskoristiti:

  • kosa treba biti oprana i počešljana 
  • kosa treba biti zavezana (u rep ili pletenicu)
  • kosa treba biti duga minimalno 15 centimetara

Što određuje cijenu perike od prave kose

Cijena perike od prave kose ovisi o mnogo čimbenika poput:

  •  duljine kose (što je kosa dulja to je ona skuplja)
  •  stanju kose (što je kosa u boljem stanju i prethodno manje kemijski tretirana, ona je skuplja jer ima prirodan izgled, boju i sjaj)
  • tipu kape na koju se vezuju vlasi (kapa s potkama, kombinacija potke i čipke, kombinacija filamenta i čipke i slično)
  • načinu učvršćivanja kose u kapu (strojno koje je nešto jeftinije te ručno koje je skuplje)

Najskuplja perika od prave kose je ona koja izgleda najprirodnije, a sastoji se od mono filamenta i prednjeg dijela od čipke jer je takve perike gotovo nemoguće raspoznati kao perike (ne vidi se prednji rub pa je moguće podignuti prednji dio kose)

Umetci za kosu od prave kose

Uz ekstenzije i perike, vrlo popularan frizerski dodatak  su i umetci za kosu. I oni mogu biti proizvedeni od sintetičkih vlakana, ali i od prave kose. Umetci za kosu od prave kose su najbolji izbor jer ih je gotovo nemoguće uočiti. Vrlo se brzo i jednostavno postavljaju, a uvelike doprinose sveukupnom izgledu kose. Najčešće ih koriste osobe koje nisu u potpunosti izgubile kosu u slučaju bolesti ili osobe koje samo žele brzu transformaciju i osvježenje svog izgleda u kratkom roku. 

Umetci za kosu
Uz ekstenzije i perike, vrlo popularan frizerski dodatak  su i umetci za kosu.

Obogatite frizuru

Važno je znati kako klasični umetci za kosu ne doprinose poboljšanju dužine ili gustoće kose, već samo obogaćuju frizuru u obliku repa ili šiški.

Umetci za kosu u obliku repa

Vrlo lako se postavljaju, neovisno o tome je li kosa duga ili kratka. Ovaj umetak za kosu omogućava postizanje duljeg i bujnijeg repa. Postavljanje je vrlo jednostavno, a sastoji se od toga da se umetak pričvrsti na skupljenu kosu uz pomoć izdvojenog pramena koji se omota oko repa te prikriva prijelaz između prirodne kose i umetka, dajući prirodan izgled.  Također, ovaj umetak se može stilizirati (ravnati ili kovrčati) toplinskim aparatima za stilizaciju kose, ali samo do temperature od 160°C.

Umetci za kosu za žene su vrlo jednostavni za održavanje

Umetci za kosu u obliku šiški

Odličan izbor za osobe koje nisu spremne ošišati vlastitu kosu kako bi se uvjerile stoje li im šiške ili ne te za osobe koje vole nositi šiške, ali ne svakodnevno te se ne žele opterećivati njihovim stiliziranjem. Ovi umetci za kosu dolaze u obliku češljića zbog čega se mogu vrlo lako postaviti kada osoba ima potrebu za brzom i efektnom transformacijom svoje kose i frizure.

YouTube video

Općenito, umetci za kosu za žene su vrlo jednostavni za održavanje, dovoljno ih je oprati s malom količinom šampona za kosu, isprati toplom vodom te osušiti prirodnim putem ili uz pomoć sušila za kosu. Unatoč raznim načinima stiliziranja, zadržavaju svoj oblik te vam služe za sve prilike u kojima ih možete zatrebati.

Slični postovi: