Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Pulovar je odjeća koju morate imati zimi

Jedan od glavnih i najpopularnijih zimskih odjevnih predmeta svakako je pulover koji omogućava održavanje topline i osjećaj ugode tijekom hladnih zimskih dana. Ovisno o tome koliko je hladno, mogu se birati tanji i deblji modeli koji mogu imati visoki ili niski ovratnik te mogu biti napravljeni od većeg ili manjeg pletenog materijala. 

Iako su se u prošlosti nosili samo kao odjevni komad koji je nadopunjavao opuštene, casual modne kombinacije, danas se oni rade, baš kao i kratke majice, od iznimno kvalitetnih materijala te modernih krojeva. Tako se nerijetko koriste i kao dio poslovnih modnih kombinacija u zimskim mjesecima.

YouTube video
Puloveri koji se nose u različitim situacijama.

Različiti modeli odjevnih predmeta za različite prilike

Kao što je ranije spomenuto, danas na tržištu možete kupiti pulover u više različitih modela. Oni se nose u različitim situacijama pa tako svi s obzirom na svoj stil ili priliku za koju se odijevaju mogu birati između modela:

  • sitnog pletiva
  • krupnog pletiva
  • s niskim ovratnikom
  • s visokim ovratnikom
  • na kopčanje

Sve navedene vrste pulovera danas se izrađuju i od različitih materijala pri čemu se kao najpopularnije ističu pamuk, vuna i kašmir. Postoje i jeftinije, ali i lošije izvedbe napravljene od sintetičkih vlakana koji nisu toliko prozračni i ugodni za nošenje poput prirodnih materijala kojima je potrebna detaljnija i posvećenija briga i održavanje, ali traju duže te duže zadržavaju dobar izgled.

Pazite na održavanje pulovera

Kada je riječ o puloverima, posebno onima koji su napravljeni od prirodnih materijala poput vune, pamuka i kašmira, vrlo je važno pravilno ih održavati kako bi što dulje izgledali dobro i služili vam. Tako je primjerice u slučaju onih od prirodnog materijala vrlo važno pridržavati se uputa proizvođača vezanih uz njihovo pranje i sušenje. U tom smislu puloveri od vune, pamuka i kašmira moraju se prati na iznimno niskim temperaturama namijenjenim za osjetljivo rublje, a neki proizvođači preporučuju čak i ručno pranje kako biste bili potpuno sigurni da se tijekom strojnog pranja neće deformirati. 

puloveri kao promocijski tekstil
Kada je riječ o puloverima, vrlo je važno pravilno ih održavati.

Kada je riječ o njihovom sušenju, sušenje u perilici za sušenje je strogo zabranjeno jer uzrokuje sužavanje materijala zbog čega bi vaš kašmirski pulover mogao iz veličine za odrasle prijeći u veličinu za djecu, a to nikako ne želite. Kada je riječ o puloverima od umjetnih materijala i kod njihovog održavanja važno je pratiti upute proizvođača. Ono do čega dolazi kod svih vrsta je pojava tzv. mucica odnosno okruglih nakupina tkanine koje nerijetko narušavaju njegov dobar izgled, no danas postoje uređaji koji služe za njihovo skidanje pa je dobro kupiti i njega. A nakon toga svakih nekoliko tjedana osvježiti svoj majicu kratkih rukava, suknju i druge predmete na kojima se pojavljuju mucice.

Sportska varijanta pulovera

Ukoliko niste osoba koja voli nositi pulovere, proizvođači odjeće osmislili su i jednu sportsku varijantu koja će vas držati ugrijanima u hladnim zimskim mjesecima, a to su hoodies. To su deblje pamučne majice koje mogu i ne moraju imati kapuljaču. Ova vrsta majica danas je vrlo popularna te ih se vrlo često može vidjeti na ulicama. 

sportski puloveri kao promocijski tekstil ili uniforma
Ukoliko niste osoba koja voli nositi pulovere, proizvođači odjeće osmislili su i jednu sportsku varijantu.

Hoodies najčešće nosi mlađa generacija koja danas, više nego ikad, njeguje opušten izgled. One se najčešće kombiniraju uz sportske hlače, trenirke, tajice, a može ih se vidjeti i u kombinaciji s trapericama. U posljednje vrijeme vrlo popularna modna kombinacija, čak viđena i na modnim pistama, su hoodies u kombinaciji sa suknjama i haljinama kao miks opuštenog i dotjeranog izgleda.

Opušten i neopterećen modni izgled

S obzirom na popularnost gore navedenih odjevnih predmeta, mogućnosti kombiniranja danas su zaista ogromne. Ukoliko želite izgledati vrlo dotjerano tada možete kombinirati suknje srednje dužine s primjerice puloverima na kopčanje ili onima od sitnog pletiva s visokim ovratnikom. Cjelokupnu kombinaciju pak možete opustiti dodavanjem hoodies na suknju i promjenom obuće u primjerice tenisice. 

Popularnost tih odjevnih predmeta dovela je do toga da su proizvođači počeli izbacivati linije u suradnji s popularnim televizijskim kućama ili streaming servisima pa tako na njima tiskaju likove iz omiljenih filmova, serija ili crtanih filmova.

hoodies ili pulover
Hoodies najčešće nosi mlađa generacija.

T-shirt kao osnovni komad odjeće ljeti

Dolaskom toplijeg vremena gore navedenu odjeću namjenjuju majice kratkih rukava koje olakšavaju boravak na visokim temperaturama. Najpopularnija vrsta majica koje imaju kratki rukav su svakako one od pamuka jer su vrlo prozračne i udobne što je korisnicima vrlo važno.

Također, kao modni must have u tom segmentu su bijele majice kratkih rukava koje se savršeno uklapaju u svaku modnu kombinaciju. Mnogi ih nazivaju i t-shirt što je njihov engleski naziv.

Slični postovi: