Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Zeleni čaj

Zeleni čaj otkriven je prije nekoliko tisuća godina, a prema najpoznatijoj legendi otkriven je od kineskog cara Shen Nunga oko 3. tisućljeća prije Krista. Zeleni čaj nastao je iz biljke Camellie sinensis, a najviše je poznat zbog svojih ljekovitih svojstva. Okusom nije privlačan mnogim ljudima, ali prema konzumaciji zbog svojih ljekovitih svojstava svrstava se među najpopularnije čajeve.Zeleni čaj
Šalica zelenog čaja sadrži od 50 do 100 grama kofena, te preko 300 grama polifenola. Upravo zbog toga zeleni čaj poznat je antioksidans. Osim toga pozitivno utječe na detoksikaciju tankog crijeva, jetre, te pluća. Zeleni čaj povezuje se i s antikancerogenim učinkom, te su izvršena brojna istraživanja vezano uz tu temu. Primjerice može pomoći kod karcinoma pluća ili dojki. Naravno, zeleni čaj služi isključivo kao dodatak prehrani i kao sporedni lijek kod takvih bolesti.
Nedavna provedena istraživanja govore o tome da ovaj čaj može pomoći kod učenja, povećanja koncentracije, ublažavanja simptoma PMS-a i snižavanje krvnog tlaka, a sve to zbog aminokiseline L – teanina koja se nalazi u zelenom čaju.
Ukoliko planirate skinuti nepoželjne kilograme, zeleni čaj mogao bi vam biti od koristi jer ubrzava metabolizam. Upravo zbog toga mnogi ljudi ga uvrštavaju kao omiljeni napitak u svoje djete. Također, zeleni čaj pruža mozgu osjećaj sitosti, a uz to ne daje tijelu nikakve suvišne kalorije.
Žene zeleni čaj piju i zbog njegovog pozitivnog djelovanja na kožu. Naime zeleni čaj dobro djeluje na ten, smanjuje prisutnost akni, te pomaže u njihovom rješavanju. Osim toga zeleni čaj održava kožu mlađom.
Zeleni čaj može se piti ili stavljati na tijelo u obliku obloga. Ovisno o tome što želite postići ovisi i način korištenja zelenog čaja. Ukoliko koristite zeleni čaj za kožu, namočite krpicu u njega, te stavite na željeno mjesto kako biste postigli bolji učinak nego putem konzumiranja.
Za razliku od većine čajeva koji se stavljaju u kipuću vodu, zeleni čaj se treba stavljati u vodu temperature oko 75 stupnjeva. Kipuća voda uništiti će gotovo sva ljekovita svojstva čaja. Vrećicu čaja u vodi držite 2 do 3 minute kako vam okus ne bi bio previše gorak.
Zeleni čaj ima mnoga ljekovita svojstva i ukoliko ga već ne pijete trebali biste razmisliti o tome da ga počnete konzumirati redovno. Uz mnoga ljekovita svojstva koja nudi, kao jedino negativno svojstvo koje je zabilježeno mogla bi se navesti nesanica. Upravo zbog kofeina koji se nalazi u njemu ne bi se trebao konzumirati prije odlaska u krevet, kako bi se ovaj problem rješio. Kako kaže jedna drevna Kineska poslovica: „Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan dan.“

https://www.youtube.com/watch?v=bY4TrCF4lT8

Slični postovi: