Četvrtak, 26 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Svaka domena mora biti različita

Internetski prostor prepun je domena. One predstavljaju naziv neke web stranice. Kad ih ne bi bilo, morali bismo u preglednik svaki put upisivati IP adresu kako bi došli do neke stranice. S obzirom da se ona sastoji od više brojeva, podijeljenih točkama, to bi bilo vrlo teško. Zato se za identifikaciju web stranica danas koriste domene.

Zapravo se sastoje od dva dijela, samog naziva i ekstenzije. A generalno pravilo je da ne mogu postojati dvije potpuno iste. Upravo zbog toga se, prije svake nove registracije, prvo provjerava ispravnost, odnosno je li ona potpuno slobodna.

Pružatelji usluge imaju ugrađenu provjeru domene

Danas postoje brojne tvrtke koje nude razne informatičke usluge. S obzirom da je sve više internetskih stranica, ne čudi da su se mnogi okušali u ovom poslu. A kako biste putem bilo koje od tih tvrtki registrirali domenu, prvo ćete morati proći provjeru je li slobodna. Provjera registracije domene je zapravo vrlo jednostavna. U polje za pretraživanje unesite cijeli naziv kako biste saznali više informacija o njoj.

Ako je slobodna, dobit ćete informaciju o tome te ćete moći nastaviti s postupkom registracije. U slučaju da nije, dobit ćete nekoliko zanimljivih podataka. Prije svega, moći ćete vidjeti detalje o registraciji, do kada vrijedi i sl.

A osim toga, sustav će vam u većini slučajeva predložiti i alternativne nazive i ekstenzije koje možete, ali i ne morate prihvatiti.

Kompletan postupak provjere domene

Provjera registracije domene se u nekim sitnicama razlikuje od pružatelja do pružatelja usluge. No, u osnovi je uvijek riječ o istom postupku. Prije nego započnete s registracijom, morat ćete upisati željeni naziv. Nakon toga, sustav će provjeriti postoji li već identična domena u sustavu. Naravno, treba uzeti u obzir da ne mogu biti dvije potpuno iste. Ali, moguće je da naziv bude identičan, a ekstenzija drugačija. Primjerice, želite li registrirati mojastranica.com, ta možda neće biti slobodna, ali mojastranica.net je slobodna. Tada nju možete bez ikakvih problema registrirati.

Korištenje alternativnih stranica za provjeru

Status određene željene domene možete provjeriti i putem raznih alternativnih stranica. One vam neće ponuditi mogućnost kasnije registracije, ali ćete vidjeti ostale korisne informacije, poput onih do kada traje registracija, a ponekad čak i tko ju je registrirao.

Jedna od najpoznatijih takvih stranica je Whois. Ona će vam u sekundi prikazati jako mnogo informacija koje vam mogu koristiti prilikom provjere.

Drugačijom ekstenzijom do željene domene

Ako ste nakon provjere domene otkrili da je ona već zauzeta, a vi biste željeli baš taj naziv, ne očajavajte. Jednostavna promjena ekstenzije može vam pomoći. Ona je od naziva odvojena točkom. Možete izabrati neku od globalnih ili nacionalnih ekstenzija. Primjerice, ako planirate da su vaše stranice orijentirane na domaće tržište, onda je nacionalna domena, odnosno ekstenzija koja ju označava najbolje rješenje. Zato što će posjetitelji i prije posjeta znati otprilike o kakvoj je stranici riječ.

Globalne su pak najbolje ako se želite predstaviti stranom tržištu. Com ekstenzija je svakako najpopularnija, no problem je u tome što je zauzeto jako mnogo naziva s ovom ekstenzijom. Osim u slučaju da vam je potreban neki karakterističan naziv koji baš i nije uobičajen.

No, osim com ekstenzije, postoje još i brojne druge, kojima ujedno možete i označiti sadržaj svoje stranice, poput finance, fitness, fashion, film i ostale. Iako trenutno nisu toliko popularne, zbog sve većeg broja korisnika interneta i sve većeg broja web stranica, popularnosti zasigurno neće nedostajati u budućnosti.

Domaće tvrtke za registraciju domena

Domenu možete registrirati putem domaćih i stranih tvrtki. Konačan rezultat će na kraju biti isti, sve ovisi o vašim željama za koga se odlučiti. Jedan od čestih izbora domaćih korisnika je tvrtka Plus hosting. Putem njihove stranice možete ugovoriti gotovo sve usluge koje bi vam mogle zatrebati na vašem putu do osobnih web stranica. A kao i kod ostalih, prvi korak će biti provjera registracije domene. Nakon što unesete naziv, dobit ćete poruku je li slobodna ili nije. Ako je, moći ćete dalje nastaviti s registracijom.

Ako nije, sustav će vam odmah izbaciti moguće prijedloge, zajedno s pripadajućim cijenama. Ako prihvatite neki od prijedloga, možete dalje nastaviti kao i da je riječ o onome što ste prvotno željeli. U slučaju da niste zadovoljni s niti jednim od prijedloga, vratite se na početni korak i upišite neki novi naziv, u nadi da je slobodan.

YouTube video

Slični postovi: