Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Vodilice su sastavni dio raznih strojeva

Vodilice su sastavni dio strojeva, a one osiguravaju pravocrtno gibanje određenih dijelova u stroju. Pomoću njih se osigurava gibanje pomičnih dijelova stroja ka nepomičnim, uz pomoć djelovanja vanjske sile. Rad raznih strojeva, instrumenata, uređaja i aparata – bez vodilica ne bi bio moguć. Postoje razne vrste vodilica, koje su prilagođene za određene namjene. S njima se nastoji eliminirati sila trenja, te olakšati pravocrtno gibanje dijelova sa što manjom silom. Najpopularnije su elastične, valjne i klizne vodilice.

Vodilice za ladice
Vodilice za ladice

Klizne vodilice su najpopularnije

Najpopularniji i najzastupljeniji oblik u strojevima su klizne vodilice. One omogućavaju pravocrtno klizanje koje stvara trenje klizanja. Dodir može biti viši ili niži zglob, ovisno o stroju, a trenje se povećava kod onih vodilica s površinskim dodirom. Iako se stvara veće trenje, one su neophodne kod nekih strojeva gdje je opterećenje veliko. Klizni dijelovi vodilice danas se izrađuju od nekih materijala koji imaju nizak faktor trenja, a uz dodatno podmazivanje i detaljno izglađivanje površine, postiže se njegovo znatno smanjenje.

YouTube video

Klizne vodilice dijele se na razne skupine, a skupina u koju se svrstavaju ovisi o obliku kliznog tijela ili odnosu sa stazom. Po obliku se dijele na plosnate, prizmatične i cilindrične, a načinu zatvaranja na otvorene i zatvorene. Svaka od ovih skupina ima svoju namjenu, a ovisno o vašim potrebama birate onu koja zadovoljava način rada stroja.

Tuli.hr web trgovina

Tuli.hr web trgovina nudi vam jednostavnu i sigurnu narudžbu svih potrebnih stvari, a još jedna stvar koja firmu Tuli izdvaja od konkurencije je i tehnička podrška. Zahvaljujući odličnom znanju stečenom kroz dugi niz godina rada, dostupni smo putem emaila i telefona za sve upite.

Slični postovi: