Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Web hosting Hrvatska

Web hosting predstavlja uslugu zakupa prostora na nekom Internet poslužitelju, često zvanom i server, na određeni vremenski period.
Taj server je konstatno spojen na Internet pa korisnici iz bilo kojeg dijela svijeta i u bilo kojem trenutku mogu pristupiti našim web stranicama koje smo postavili na taj server. Svaka usluga hostinga obuhvaća dvije osnovne stvari koje korisnik dobiva: zakup određene veličine diskovnog prostora na serveru i dodjeljivanje određenog broja email adresa. Osim tih glavnih stvari, mnoge tvrtke nude i brojne druge pogodnosti kako bi bili konkurentni, od antivirusne zaštite, transfera domena, pristupa emailu putem weba, itd. Osim toga, korisnik ima uvid i u razne statističke izvještaje poput broja posjeta web stranicama, informacija o greškama i ostalog.

Web hosting u HrvatskojWeb hosting Hrvatska

U Hrvatskoj danas ima mnoštvo tvrki koje nude usluge web hostinga. S obzirom na veliku konkurenciju, cijene su više manje iste kod gotovo svih tvrtki. Najjeftiniji hrvatski hosting paketi su oni koji se dijele među korisnicima. To u praksi znači da će mnoštvo korisnika koristiti jedan server za smještaj svojih web stranica. U slučaju jako velikog prometa u isto vrijeme prema tim stranicama, može doći do zagušenja servera. To može rezultirati usporenim otvaranjem web stranica ili čak i potpunom nemogućnošću otvaranja istih. Stoga korisnici koji imaju važne web stranice za koje je potrebno da budu stalno dostupne se odlučuju za skuplje pakete hostinga, tzv. «dedicated» servere. Kod njih korisnik ne dijeli server niti sa kim već je on isključivo samo za njegovo korištenje. Na taj način korisnik ima potpunu kontrolu nad serverom. Može izabrati čak i dodatne stvari, kao npr. koje hardverske komponente želi, koji operativni sustav i sl.
Tvrtke koje pružaju usluge web hosting obično navode podatak vezan uz dostupnost njihovih web servera.

https://www.youtube.com/watch?v=OUu50-5S2O8

Taj podatak se naziva Uptime i on se iskazuje u postotku koji pokazuje koliko je često server dostupan. To nikad ne može biti 100% jer jednostavno je nemoguće da server bude baš stalno online. U slučaju nekog kvara ili jednostavno u slučaju nadogradnje servera on mora kratko biti nedostupan. Stoga se mnoge tvrtke hvale činjenicom da im je Uptime 99.9%. Taj podatak je teško provjeriti tako da se najbolje raspitati među korisnicima određenih pružatelja web hostinga i na temelju njihovih osobnih iskustava procijeniti stvarnu situaciju.

Slični postovi: