Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Karte grada čest su ukras na zidu

Karta ili mapa umanjena je slika Zemljine površine ili samo jednog njezinog tijela. Dok karte svijeta imaju tehničke probleme u obliku nužnih deformacija koje se događaju zbog zakrivljenosti Zemljine površine koja otežava prikaz cijele Zemljine površine u ravnini, karte grada taj problem nemaju. Na njima su prikazani mali dijelovi Zemljine površine te na nema očitih deformacija, a uz to, na njima je prikazano više ili manje detalja i pojedinosti tog grada. 

Karte se mogu upotrebljavati u različite znanstvene, tehničke, kulturne ili osobne potrebe, a dijele se prema mjerilu, sadržaju i svrhi. U kutu svake karte, pa tako i karata grada, nalazi se mjerilo koje omogućuje korisniku shvaćanje stvarne veličine i udaljenosti među objektima. To je posebno korisno kod onih koje prikazuju grad, kako bi osoba koja čita kartu stekla ideju o tome može li se udaljenosti između dva objekta prehodati ili je možda pametnije pozvati taksi. 

Karte grada nekada 

Karte grada do nedavno su bile neizbježan alat bez kojeg su odlazak u drugi grad ili vožnja do njega bile nezamislive. Turisti su tijekom šetnje gradom obvezno ispred sebe držali veliku kartu grada sa zaokruženim najvažnijim znamenitostima koje moraju posjetiti, a glavni zadatak suvozača bio je čitati ih i vozača navoditi na pravi put. 

kartu grada sa znamenitostima
Turisti ispred sebe držiju veliku kartu grada sa zaokruženim najvažnijim znamenitostima koje moraju posjetiti.

Zbog velike potražnje za njima, mogle su se kupiti na svakoj trafici, a i ostavljale su se kao poklon u hotelskim sobama ili apartmanima. U svakom slučaju, život bez njih bio je nezamisliv, a još je manje zamislivo bila pomisao da će nam ta velika karta grada nekada moći stati u džep.

Karte grada danas

Zahvaljujući tehnologiji, nemoguće postaje moguće, a karte ne samo jednog, već svih gradova svijeta sada stanu u svačiji džep. U posljednjih desetak godina, točnije od pojave modernih smartphone uređaja i Wi-Fi signala na svakom koraku, fizičke karte zamijenile su karte na internetu, poznatije kao „Google maps“. Online karte višestruko olakšavaju život: 

  • Nalaze se u mobitelu, koji svi uvijek nose sa sobom 
  • Nema potrebe za nošenjem nezgrapnih fizičkih karata 
  • Postoji mogućnost upisivanje trenutne i željene lokacije i aplikacija nam pokazuje najbrži put 
  • Neki gradovi u „Google Mapsu“ imaju upisane linije javnog gradskog prometa te nam karta pokazati i mogućnost putovanja javnim prijevozom 
  • Karte u online obliku teže je izgubiti 
  • Online karte same nam sugeriraju mjesta koja bi nas mogla zanimati na osnovi naših prošlih pretraživanja 

Negativna strana karata u online obliku je to što nam je za njihovo korištenje potreban mobilni internet ili Wi-Fi signal, što nam možda nije dostupno u svakom trenutku, npr. u šumi ili na planini. Osim toga, neki bi ljudi mogli imati problem s načinom na koji karte u online obliku koriste njihove osobne podatke.

Dekorativni element u domu

Upravo zbog toga što se karte grada u fizičkom obliku u današnje vrijeme rijetko koriste za svoju izvornu svrhu, snalaženje, one postaju dio „retro“ i „vintage“ estetike. Zato se karte grada sada se nerijetko mogu vidjeti kao zidna dekoracija u modernim domovima. 

Karte grada kao zidna dekoracija
Karte grada u fizičkom obliku u današnje vrijeme se nerijetko mogu vidjeti kao zidna dekoracija u modernim domovima. 

One mogu biti crno bijele ili u boji, povijesne karte ili karte nekog modernog grada, ali nije od presudne važnosti da prikazuju onaj grad u kojem osoba živi. Štoviše, češće su to gradovi sa estetski privlačnom infrastrukturom, kao što su Paris, Rim ili London. 

Ukras po mjeri 

Karte grada kao dekoracija mogu se kupiti u internetskim trgovinama u gotovom obliku ili se mogu personalizirati. U nekim internetskim trgovinama može se naručiti personalizirana karta grada, odnosno kupcima se nudi da „dizajniraju“ svoj grad. 

YouTube video
Video: Kako napraviti svoje karte grada

Takvu ćete zidnu dekoraciju u takvim internetskim trgovinama platiti otprilike od oko 5 dolara na više, ovisno o veličini i detaljima koje kupac želi na slici. U svakom slučaju, na ovaj način možete dobiti jedan prekrasan i unikatan ukras, bilo da ga želite postaviti u svoj dom ili ga darovati.

Zainteresiranost za povijesne karte

Povijesne karte važan alat za povjesničare i druge istraživače koji im pomaže utvrditi koje su se promjene događale u nekom gradu kroz vrijeme. Uvid u povijesne karte omogućuje istraživačima da vide koliko su se neki gradovi promijenili te pronađu razloge za to. 

Povijesne karte krase zidove domova
Povijesne karte danas krase i zidove nekih domova.

Također, usporedba povijesnih karata s onim modernim može pomoći znanstvenicima predvidjeti što bi se s tim gradom moglo događati u budućnosti (npr. s Venecijom). Naravno, zahvaljujući internetu, povijesne karte danas ne ostaju samo u rukama znanstvenika, već krase i zidove nekih domova, posebice drevne povijesne karte svijeta.

Slični postovi: