Utorak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Krovni nosači za bicikle za proljeće u akciji

Proljeće se već tjednima može vidjeti, otkako se priroda probudila i sve oko nas je počelo pupati, bujati i cvjetati. Kako su temperature još uvijek ugodne, sada je savršeno vrijeme da se uputite van – bilo u šetnju, na piknik, u razgledavanje ili vožnju biciklom.

Ako ste ljubitelj avantura ili imate nekoliko slobodnih dana, u istraživanje se možete uputiti i u dalje krajeve, a kako biste u tome mogli u potpunosti uživati, sa sobom vrijedi ponijeti svoj bicikl. Postoji nekoliko vrsta nosača za bicikle, no najpopularniji i najčešći su oni krovni.

Nosač koji odgovara tipu bicikla

Kada se biraju krovni nosači za bicikle, osim vrste krova i tipa automobila koji imate, na umu morate imati i tip bicikla koji planirate prevoziti, pogotovo ako ih planirate često koristiti. Postoji nekoliko modela koji su prilagođeni različitim vrstama bicikala, od terenskih do cestovnih.

Svoj bicikl možete pričvrstiti na vilicu, ramu ili kotač, ovisno o tome kakav tip bicikla imate. Ako vam nosač treba samo povremeno, najbolja opcija je univerzalni model koji će vam pružiti sigurnost u prijevozu, a pristaje većini bicikala bez potrebe za dodacima.

Prije kupnje nosača za bicikl

Prije no što se bacite u kupovinu samog nosača za bicikl, morate za svoj automobil nabaviti one krovne. Kakav nosač ćete nabaviti ponajviše ovisi o tome kakvu vrstu krova imate – u odabiru vam može pomoći prodavač u trgovini, a mnoge internetske trgovine nude pretraživače koji vam mogu pomoći u odabiru.

Na njih možete, osim bicikala, također postaviti i nosače za skije, krovne kutije i slično. Imate li ih već na krovu, potražite nastavak za bicikle koji odgovara onom tipu koji imate.

Prednosti ove vrste opreme za auto

Postoji nekoliko vrsta nosača za bicikle, no oni krovni i dalje su najpopularniji. Razloga tomu ima više, no vjerojatno najbitniji je da se krovni lako može prilagoditi za prevoženje kutije ili skija, ili pak bicikla sa samo nekoliko nastavaka, što ga čini veoma fleksibilnim.

YouTube video

Također, važno je napomenuti kako bicikli na krovu ne smanjuju vidljivost pri vožnji i ne smetaju prilikom otvaranja prtljažnika, dok registracijske pločice i svjetla i dalje ostaju vidljivi drugim vozačima što je veoma bitno za sigurnost u prometu. Još jedna pozitivna strana krovnih nosača za bicikle jest i to da najčešće mogu prevesti do 4 bicikla!

Pripazite pri vožnji bicikala na krovu

Prevozite li na krovnim nosačima bicikle, morate imati na umu kako oni smanjuju aerodinamičnost automobila, što će se najviše vidjeti na potrošnji goriva, koja se u ekstremnim slučajevima može povećati i za 2 litre na 100 kilometara. Također, bicikli na njima povisuju sam automobil, a s obzirom da ih ne vidite lako je zaboraviti na njih pri ulasku u niske prostore poput garaže, što može napraviti štetu.

Na kraju, za podizanje samog bicikla na krov automobila potrebna je snaga, a imate li viši automobil možda ćete trebati pomoć stolice ili ljestvi kako biste bicikl mogli dokučiti. Ako bicikl nije sigurno postavljen na krov, to može stvoriti veliku opasnost u prometu, kako za vas tako i za druge sudionike.

Najbolji odabir za bicikl

Razlog zašto su krovni nosači za bicikle najčešći odabir profesionalaca, ponajviše je činjenica da čuvaju bicikl. Ako je bicikl na krovu, to znači da je daleko od blata, kamenčića, soli i prljavštine koja se može pronaći na raznim cestama, pogotovo ako se vozite po prirodi i poljskim ili prtenim putevima.

Iako je bicikl dizajniran da izdrži razne uvjete, što bolje ga možete zaštititi u vožnji to ćete manje morati brinuti o učincima koje ona na njega ima, pogotovo ako ga često prevozite.

Kupnja u internetskim trgovinama

S obzirom da su nosači za auto vrlo tražena oprema za auto, ne čudi što ih se može pronaći na jako puno mjesta. Univerzalne varijante možete pronaći u raznim trgovinama, a one tipske varijante u specijaliziranim trgovinama ili internetskim trgovinama, kao što je Withcar.

Tamo možete pronaći one prilagođene točno određenim tipovima automobila, kako biste bili sigurni da će sve savršeno pristajati. Cijene u internetskim trgovinama su nerijetko i niže nego u onim lokalnim te je i to jedan od razlog sve veće popularnosti. Osim toga, internetska trgovina Withcar u svojoj ponudi ima gotovo sve vrste opreme za auto, autodijelova i svega onoga što vam je potrebno za vašeg limenog ljubimca.

Slični postovi: