Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Stolne lampe

Stolne lampe danas možemo pronaći u većini domova, ali i u mnogim tvrtkama, pogotovo onim koje raspolažu sa više ureda. Razlog za to je vrlo jednostavan. Stolne lampe omogućavaju nam da usmjerimo svjestlost na manji prostor, upravo na onaj dio koji nam je potreban. Kod ostalih tipova lampi to nije slučaj i kod njih se svjetlost raspršuje po čitavom prostoru dok kod stolnih lampi možemo svjetlost usmjeriti upravo tamo gdje želimo. To je i glavna prednost naspram ostalih tipova lampi.stolna-lampa

Stolne lampe stoga su čest dodatak mnogim domovima. Učenici i studenti najčešći su korisnici stolnih lampi jer im one uvelike pomažu pri učenju. S njima mogu usmjeriti svjetlost prema svojim knjigama, bilješkama i na taj način manje umaraju oči. Oni se često odlučuju za manje stolne lampe s postoljem koje imaju savijajući držač i na taj način ju mogu usmjeriti točno onako kako im odgovara. Takve lampe najčešće imaju metalno dno, a držač im je prekriven plastikom. Obično ih možemo naći u mnoštvu različitih boja pa su ujedno i najčešći izbor studenata i učenika.

Druga vrlo popularna vrsta stolnih lampi se često naziva i „mehaničkom rukom“. Razlog takvog naziva je što imitira zglobove ljudske ruke. Ima jako čvrsto postolje koje se pričvrsti za stol, a nakon toga se ta lampa može pomicati u gotovo svim smjerovima. U sebi ima oprugu i najčešće 3 ili 4 točke(zgloba) po kojima se može pomicati u praktički svim smjerovima. Prvi put se počela proizvoditi još 30ih godina prošlog stoljeća i njen lijep i nadasve funkcionalan dizajn se zadržao još i danas.

Stolne lampe najčešće dolaze sa halogenim žaruljama jer tako daju najviše svjetlosti. Neke imaju i mogućnost smanjenja i povećanja intenziteta svjetlosti pa tako korisniku daju više mogućnosti da odredi koja mu jačina osvjetljenja najviše odgovara. U zadnje vrijeme sve su češće i stolne lampe koje sadrže LED žarulje jer one troše manje struje, a daju još bolji oblik svjetlosti.

Uz funkcionalnu upotrebnu stolnih lampi, one sve se više koriste i kao dekoracija. Ukoliko nekom prostoru dodamo pokoju lijepo dizajniranu stolnu lampu i upalimo je, to će prostor učiniti življim i dati mu jednu novu dimenziju.
https://www.youtube.com/watch?v=2t6qGicz_Jg

Slični postovi: