Nedjelja, 3 ožujkaStranica o Hrvatski
Shadow

Web hosting Hrvatska je veoma tražen pojam

Internet je svakim danom sve veći i sve više ljudi shvaća njegove prednosti i potrebu za prezentiranjem. Bilo da imate firmu koju želite prezentirati na internetu ili želite započeti blog o stvarima koje vas zanimaju, web hosting Hrvatska jedan je od prvih pojmova koje ćete pretraživati. Osim samog hostinga, potrebni će vam biti i internet domena, te ovisno o web stranici i SSL certifikat. Sve o tome kako krenuti s izradom web stranice, što predstavljaju domena i web hosting, te zbog čega je internet stranica neophodna u današnje vrijeme donosimo u nastavku.

Internet domena je adresa stranice

Kako bi korisnici mogli pristupiti vašoj web stranici, potrebno je da zakupite internet domenu, koja će ih spojiti s hostingom. Napomenuli smo da je web hosting Hrvatska veoma Google-an pojam iz razloga što su u Hrvatskoj jedni od najkvalitetnijih hosting servera za Balkan. S druge strane, domene se ne razlikuju, te su sve jednake i učitavanje stranice ovisi isključivo o hostingu.

Domene se sastoje od ekstenzije koja se nalazi nakon točke, poput .com ekstenzije, te glavne riječi ili skupa riječi prije točke. Taj skup riječi birate ovisno o dostupnosti, a većina poznatih .com domena već je registrirana. Budući da se svaka domena razlikuje, ukoliko .com ekstenzija nije dostupna, možete se odlučiti i za neku drugu ekstenziju, poput .io koja je danas izrazito popularna ili .net i .org koje su najpopularnije nakon .com ekstenzije.

Odabir domene

Kod odabira domene uvijek birajte što kraći i lakše pamtljiv naziv, jer je domena ujedno i ime web stranice. Kako biste osigurali da će posjetitelji zapamtiti domenu nakon dolaska na stranicu i s vremenom se vratiti na nju, nemojte žuriti s odabirom kvalitetnog imena. Nakon što pronađete i registrirate slobodnu domenu, nakon svega nekoliko minuta možete je povezati s web hostingom, no prije toga morate pronaći odgovarajući hosting paket koji vam je potreban i zakupiti ga. Sve o tome što je zapravo web hosting i kako ga odabrati saznajte u sljedećem odlomku. 

Hrvatski web hosting

Web hosting predstavlja server koji je stalno uključen i povezan s internetom, i na kojem se nalazi vaša web stranica. Već smo rekli da je domena adresa koja vodi do hostinga, te jedino o hostingu ovisi brzina kojom će se vaša stranica učitavati, koliko posjetitelja hosting može primiti i koliko puno stvari možete staviti na web hosting. Osim toga, brzina učitavanja stranice ovisi i koliko je hosting udaljen od posjetitelja, te je upravo zbog toga web hosting Hrvatska jedan od najtraženijih pojmova na Googleu za sve koji planiraju raditi web stranicu za Balkan. On će pružati najbolje rezultate i najbrže učitavati stranicu posjetiteljima u blizini, a prednost je i korisnička podrška na hrvatskom!

Hrvatski hosting

Odabir web hostinga

Kod odabira hosting paketa morate znati kakva će vaša stranica biti. Za jednostavne stranice gdje je glavni sadržaj tekst + slika i koje ne očekuju veliku posjećenost, starter hosting paket koji je najjeftiniji je dovoljan, no ako na stranicu planirate postavljati neke veće datoteke i očekujete veliku posjetu, tada morate odabrati neki skuplji web hosting paket. Kvalitetan web hosting znači da neće biti prekida sa stranicom, da je korisnička podrška uvijek dostupna i da nećete imati nikakvih problema oko offline stranice. Upravo zbog toga prilikom kupnje nemojte tražiti najjeftiniji hosting, jer vam on možda neće biti pouzdan.

SSL certifikat štiti podatke korisnika

Još jedan veoma bitan pojam koji će vam se javiti prilikom registracije domene kao dodatna opcija je SSL certifikat. On jamči sigurnost za podatke koji se upisuju na vašoj stranici i iako nije neophodan za sve stranice, kod nekih stranica je obavezan. U slučaju da planirate izradu web shopa gdje korisnici upisuju svoje podatke i podatke s kartica ili će se na stranici upisivati neki važni podatci koji ne smiju doći do javnosti, tada morate nabaviti SSL certifikat za vašu domenu

Razlikujemo 3 glavne vrste, a to su domain validation, wildcard i extended validation SSL certifikat, a svaki od njih pruža različitu dozu sigurnosti i ovisno o potrebama birate onaj koji vam je potreban. Svaki SSL certifikat ima zadatak kriptirati upisane podatke dok ne stignu na odredište i na taj način omogućuje da oni ne mogu biti presretnuti i prepisani. Prepoznati ima li neka stranica SSL certifikat ili ne možete preko vašeg browsera. Svaka stranica koja ima certifikat će pokraj domene imati i zeleni lokot koji jamči sigurnost.

Slični postovi: